Slovenija
19 ogledov

Še vedno 30 let star zakon o pokopališčih

V Občini Mokronog - Trebelno nameravajo za pokopališča izdelati ureditvene načrt Žurnal24 main
Računsko sodišče v svojem poročilu ugotavlja, da vlada med letoma 2009 in 2012, ko jo je vodil nekdanji premier Borut Pahor, ni ravnala učinkovito.

Vse vlade do zdaj namreč niso pripravile novega zakona, ki bi urejal pokopališke in pogrebne dejavnosti, v veljavi imamo tako še vedno zakon iz leta 1984, ki ne ločuje pokopališke in pogrebne dejavnosti. Na računskem sodišču opozarjajo, da zakon "ne določa, katere storitve gospodarske javne službe pokopališke in pogrebne dejavnosti ter urejanja pokopališč morajo biti dostopne prebivalcem, niti načina in postopkov za oblikovanje cen teh storitev, s čimer bi zagotovil ustrezno ureditev izvajanja in financiranja te gospodarske javne službe".

Občine so tako same določale pokopališke in pogrebne dejavnosti in pri tem postavljale tudi različne cene. S tem pa niso bili izpolnjeni pogoji za izvajanje predpisov Evropske komisije s področja nadzora nad vzpostavljenimi mehanizmi za vračilo morebiti dodeljenega prekomernega nadomestila (ali državne pomoči) podjetjem, pooblaščenim za opravljanje storitev gospodarske javne službe, in za ustrezno poročanje Evropski komisiji, še ugotavljajo na računskem sodišču.

Sodišče tako od vlade zahteva odzivno poročilo, ministrstvu za gospodarstvo, ki je pristojno za to področje, pa nalagajo naj prouči možnost, ali bi se del pokopališke ali pogrebne dejavnosti lahko opravljal tržno ter opredelitev osnovnih stroškov pogreba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.