Slovenija
79 ogledov

Še vedno ni jasno, kdo je prisluškoval

Stacionarni telefoni Profimedias
Zadnje prisluškovanje, ki je bil povod za nov zaplet med Slovenijo in Hrvaško, še zdaleč ni edino na ministrstvu za zunanje zadeve. A kot kaže bo tudi to ostalo brez epiloga.

Po razkritju srbskega Kurirja pred slabima dvema mesecema, da sta se nekdanji slovenski arbiter Jernej Sekolec in slovenska agentka Simona Drenik pogovarjala o arbitraži, je posnetke pogovorov isti dan, 22. julija, na svoji spletni strani objavil še srbski Newsweek, šele nato pa še hrvaški Večernji list.

Po začetnem molku ministrstva za zunanje zadeve glede prisluškovanja so nam nato pojasnili, da "glede tega primera na MZZ poteka ugotavljanje vseh okoliščin, tako z vsebinskega kot s strokovno-tehničnega področja". Ko bodo ugotovljene vse okoliščine v zvezi s tem primerom, pa se bodo odločili o nadaljnjih korakih.

Glede na to, da varovanja na ministrstvu naj ne bi dodatno poostrili, še vedno ostaja najverjetnejša možnost, da so Sekolcu in Drenikovi prisluškovali na enem izmed domačih telefonov. Če pa bi prisluškovanje potekalo na Hrvaškem in je komunikacija tekla prek hrvaških vozlišč, pa niti ne gre za kaznivo dejanje.

Nihče jih ni kontaktiral glede objavljenih prisluhov

Slovenske zakone bi kršili v primeru, da sta bila oba v času pogovora v Sloveniji. Na ministrstvu na vprašanja, ali so spreožili kazenske postopke, ne odgovarjajo. A jasno je, da uredništev medijev, ki so posnetke pridobile ni kontaktiral še nihče. Odgovorni urednik srbskega Newsweeka Milorad Ivanović je tako navedel, da jih glede izvora posnetkov pogovorov niso kontaktirali "ne slovenski, ne hrvaški in ne srbski organi".

Za varovane linije bi morala vedeti

O uporabi varne linije, ki bi preprečila takšne prisluhe, bi glede na zatrjevanje ministrstva Simona Drenik morala biti seznanjena. "Pred nastopom svoje vloge je pridobila vse zakonske pogoje za obravnavo tajnih podatkov, s specifičnim poudarkom na obravnavi podatkov, povezanih s pripravo zagovora pred arbitražnim sodiščem," so izpostavili na ministrstvu, kjer tudi ne želijo odgovarjati, ali zoper Drenikovo vodijo kakršnekoli postopke - kazenske, odškodninske ali delovnopravne. Zunanji minister Karl Erjavec pa je pred časom zatrdil, da tudi on ne ve za nobene postopke.

Komentarjev 12
  • Avatar mike1968
    mike1968 18:33 22.september 2015.

    me prav zanima kakšne igrice se gredo eni in drugi....

  • tomaz 14:05 05.september 2015.

    vse ob svojem času @gornik..nasprotniku ne smeš dati svojih adutov v roke...

  • francek 12:48 05.september 2015.

    To pomeni, da še naprej prisluškujejo.