Slovenija
5044 ogledov

Sviz potrdil, šolniki bodo v sredo stavkali

Stavka učiteljev Saša Despot
Pozno zvečer je glavni odbor Sviza potrdil, da v sredo stavka šolnikov vendarle bo.

Še pred večerom je veljalo, da vladni predlog v grobem odgovarja na vse stavkovne zahteve, malo po poldeseti zvečer pa je glavni odbor Sviza vendarle potrdil, da sredina stavka šolnikov bo. Podrobnosti sledijo.

Predlog dogovora so predstavniki vladne in sindikalne strani pripravili po današnjih pogajanjih, ki so sledila srečanju pri predsedniku vlade Miru Cerarju in predstavnikih vladne koalicije, na katerem so vsem sindikatom, s katerimi potekajo pogajanja o stavkovnih zahtevah, predstavili približevalni predlog. Podrobnosti niso želeli pojasniti, po neuradnih informacijah pa naj bi vlada za izpolnitev stavkovnih zahtev namenila 266 milijonov evrov.

Stavka učiteljev Pogajanja Slovenija Popuščanje sindikatov?

Stavka v sredo bo!

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) naj bi po neuradnih informacijah izpogajal za dva plačna razreda višje plače za vse vzgojitelje in učitelje, razredniki pa bi bili za čas opravljanja te funkcije uvrščeni še en plačni razred višje. Pri zahtevi o 1200 evrih regresa za vse zaposlene z minimalno ali nižjo plačo v sindikatu niso bili popolnoma uspešni, a naj bi bil zanje predlog 1050 evrov prav tako sprejemljiv, saj bi pomenil 200 evrov višji regres, kot ga prejemajo sedaj. Predlagane spremembe naj bi se uveljavile postopoma, in sicer v treh letih.

Predstavniki Sviza, ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter ministrstva za javno upravo so predlog dogovora v parafiranje prvi vladni pogajalki Lilijani Kozlovič prinesli na pogajalsko sejo z drugimi sindikati. Trenutno namreč potekajo tudi pogajanja s skupino sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, Sindikatom zdravstva in socialnega varstva Slovenije in Sindikatom delavcev v zdravstveni negi Slovenije. Ali bi tudi s to skupino lahko danes prišlo do zbližanja stališč, popoldne še ni bilo znano, zvečer pa je Sviz, kot že omenjeno, potrdil sredino stavko.

Podrobnosti sledijo tekom torkovega dneva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • Avatar čavez
  čavez 07:24 13.marec 2018.

  Sami prevaranti, tako Štrukelj kot vlada le kdo gre stavkat tik pred iztekom mandata vlade, samo prevaranti ali pa totalni idioti.

 • klincek 06:42 13.marec 2018.

  Treba jih je je zaliti z novim topom.

 • minimaxi 23:17 12.marec 2018.

  ŠTRUKEL-jjj, HEBI se ti in tvoji tovariši in tovarišice v šolah. Če ste tako bogi, DARS, KOMUNALA,....iščejo pometače cest.