Slovenija
29 ogledov

Še vedno predraga zdravila

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Farmacevti ne spoštujejo pravilnika na področju cen zdravil, s katerim naj bi država prihranila 20 milijonov letno.

Konec prejšnjega leta so začeli veljati novi pravilniki na področju zdravil, s katerimi je država zarezala v cene zdravil.

Farmacevti bi morali v skladu z novim pravilnikom o določanju cen zdravil v začetku januarja oddati vlogo za spremembe cen, vendar kot pravijo na Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke, je ta rok zamudilo med 15 in 20 odstotkov proizvajalcev zdravil, med njimi nekateri z večjim naborom zdravil.

Agencija tako ne bo mogla pravočasno obravnavati 1.050 od približno skupaj 3 tisoč zdravil z veljavnimi najvišjimi dovoljenimi cenami.

Agencija za zdravila bo zaradi večjega števila pomembnih zdravil farmacevte pozvala, da v osmih dneh pošljejo zahtevke za obravnavo teh zdravil. "To lahko storijo po lastnem preudarku, v kolikor nameravajo ohraniti javno financiranje teh zdravil," so zapisali na agenciji. Predpisi namreč ne zavezujejo proizvajalcev zdravil k reguliranim cenam, če ne gre za javno financirana zdravila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.