Slovenija
264 ogledov

"Še vedno s strahom pogledujejo v nebo"

Železniki po ujmi
1/9
Žurnal24 main
Sanacija po poplavah iz leta 2007 v Železnikih se bliža koncu, vleče pa se zagotavljanje poplavne varnosti, nam je ob četrti obletnici povedal župan Mihael Prevc.

"Sanacija po poplavah iz leta 2007 gre h koncu, v teku pa je še odprava posledic božičnih poplav leta 2009," nam je povedal župan Železnikov Mihael Prevc.

Škoda na cestah, kanalizaciji, vodovodu in javnih zgradbah je bila po besedah župana ocenjena na okoli deset milijonov evrov. Država jim je obljubila devet milijonov, sanacijski program, ki bi moral biti zaključen lani, pa se je zaradi proračunskih težav zavlekel za dve leti, do leta 2012.

"Dejstvo je, da smo od devetih milijonov prjejeli dobrih osem milijonov evrov, preostanek pa pričakujemo v prihodnjem letu. Tako lahko rečem, da je večina sanacije po poplavah leta 2007 zaključena," je povedal Prevc.

Dodaja da je bilo veliko vloženega tudi v izgradnjo poplavnih pregrad in urejanje mostov. Poleg tega je država namenila milijon evrov za obnovo spomeniško zaščitenih objektov, predvsem fasad. "Zaradi tega lahko rečem, da so Železniki še lepši, kot pred poplavami," je povedal župan.

"Ob večjem deževju ljudje še vedno ne spijo"

Pa poplavna varnost? Prevc pravi, da še čakajo na državni prostorski načrt in da se zavedajo, da pred letom 2013 ali 2014 večjih sprememb glede poplavne varnosti zato ne bo. "Vse skupaj se odvija prepočasi," pravi Prevc.

"Ob večjem deževju ljudje s strahom pogledujejo v nebo in ponoči ne spijo," opozarja. Dodaja, da so po njegovem mnenju nove pregrade povečale poplavno varnost Železnikov.

Dokončna rešitev je vodni zbiralnik, Prevc pa poudarja, da je to skrajna faza. Najprej je po njegovem mnenju potrebno znižanje Dermotovega jezu sredi Železnikov, ki ogroža zgornji del kraja. "Že dolgo časa prosimo državo, naj pristopi k sanaciji tega jezu," pravi Prevc in dodaja, da želijo, da se ta jez izvzame iz državnega prostorskega načrta in se ta zadeva izvede v prihodnjem letu. "Pravega posluha s strani odgovornih zaenkrat še ni," pravi.

Kje bi država lahko sistemsko naredila več pri preprečevanju poplav? "Slovenija je zelo poplavno ogrožena, Evropa pa je pripravljena in naklonjena vlagati sredstva sanacijo tega. Vendar naša država še zdaleč ni izkoristila te možnosti. Priprava projektov gre mnogo prepočasi, s tem pa Slovenija izgublja možnost pridobitve evropskih sredstev."

Komentarjev 1
  • principiumnovum 07:57 18.september 2011.

    Od te poplave so imeli koristi le eldeesarski gospodarski kriminalci, ki so si na račun obubožanih Železnikarjev nagrabili polne žepe denarja.