Slovenija
26 ogledov

Še vedno veliko papirja

Pred uvedbo elektronskega poslovanja so gradivo za seje mestnega sveta po hitri Žurnal24 main
Iz torkove izdaje Žurnala24. Mestni svet. Po uvedbi elektronskega poslovanja trikrat manj fotokopiranja.

"Z uvedbo elektronskega poslovanja smo znižali stroške poslovanja in omogočili širši javnosti, da na enostaven in pregleden način spremlja proces odločanja," je v poročilu o delu mestnega sveta Mestne občine Ljubljana (MOL) v mandatu 2006–2010 zapisal Matjaž Bregar, direktor službe za organiziranje dela mestnega sveta. Poročilo sicer ne vsebuje podatkov o poslovanju.

Prihranek pri gradivih
"Primerjava stroškov po letih trenutno ni mogoča," nam je pred novim letom dejal Bregar, "saj je bilo elektronsko poslovanje uvedeno 1. aprila 2009, letošnje leto pa še ni končano".

Stroški kopiranja
2008.
Mestni svet je za fotokopiranje gradiv porabil 32.089 evrov.

2009. Porabljenih je bilo 20.387 evrov. 


2010 (do decembra). Porabljenih je bilo 11.266 evrov.

Za delno primerjavo pa je navedel stroške fotokopiranja gradiv za seje (gl. 24dejstva), ki so se v primerjavi z letom 2008 zmanjšali za skoraj trikrat. Največ so prihranili pri fotokopiranju gradiv in njegovem razpošiljanju.

 

"Prihranki so odvisni zlasti od obširnosti gradiv. Je pa k njim treba prišteti tudi prihranke, ki jih ustvarimo z elektronskim sklicevanjem sej odborov in komisij mestnega sveta," je povedal Bregar.

Za eno sejo 82.500 listov
Na decembrski seji mestnega sveta je bilo 16 točk dnevnega reda in osnovno gradivo je obsegalo kar 1.100 strani. Če bi ga kopirali v 150 izvodih (kot je bila praksa do 1. aprila 2009), bi to pri dvostranskem kopiranju naneslo 82.500 listov papirja – zdaj so jih porabili manj kot 27.800.

 

17 mestnih svetnikov od 45 prejema gradivo v fizični obliki, in sicer po hitri pošti (v prejšnjem mandatu je bilo po uvedbi elektronskega poslovanja takšnih svetnikov 
devet).

Bregar je dejal, da je večina svetnikov prehod na elektronsko poslovanje sprejela z odobravanjem, saj je na seje lažje prinašati prenosnik kot težko gradivo. Kljub temu se jih je 17 odločilo, da gradivo prejema tudi v klasični obliki. Poleg tega vsi svetniku dobijo papirnato gradivo, kadar gre za obširnejše oziroma pomembnejše dokumente (na primer proračun).

 

Obiskanost spletne strani
Lani do 18. decembra si je gradivo za seje mestnega sveta na spletni strani MOL ogledalo 15.830 ljudi. Najbolj sta bili obiskani 35. in 41. seja – na prvi so med drugim odločali o proračunu MOL za leto 2010, na drugi pa o dolgoročnem prostorskem načrtu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.