Slovenija
13 ogledov

Še vedno velja 
prepoved 
obiskov

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Zaradi očesne bolezni na očesnem oddelku UKC Maribor še vedno velja prepoved obiskov.

"Bolezen je zelo nalezljiva in se hitro prenaša, zato so pravi edino varovalni ukrepi preprečevanja, saj pravega zdravljenja ni," pojasnjuje Dušica Pahor, predstojnica oddelka za očesne bolezni v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, po skoraj enem tednu, odkar so javnost obvestili o epidemiji virusnega infekcijskega konjunktivitisa oziroma vnetja oči.

Na očesnem oddelku, kjer še vedno velja prepoved obiskov, je zaradi te okužbe zbolelo tudi sedem članov osebja.

Po besedah Pahorjeve se razmere že umirjajo, saj so imeli konec tega tedna le še pet novih primerov bolnikov, ki se zdravijo na domu. Sicer pa je v slabem mesecu do prejšnjega tedna zbolelo 47 ljudi.

Bolezen se pojavlja vsako leto v približno enakem ritmu, okuženi ljudje pa morajo ostati doma, saj se lahko le na ta način preprečijo nadaljnje okužbe.

Pomembna je higiena
"Najboljša preventiva sta razkuževanje in umivanje rok," dodaja Pahorjeva. Po navadi se bolezen začne na enem očesu, po enem tednu pa preide tudi na drugo, skupaj pa obolenje traja okoli tri tedne.

Ob simptomih, ko je oko rdeče, boleče, pekoče in se solzi, je treba obiskati zdravnika. Bolnike pregledajo v posebej ločenih ambulantah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.