Slovenija
12 ogledov

Se vendarle obeta stečaj?

delavci Daša Purgaj
Karoserije. Obupani delavci upajo, da bo vodstvo držalo obljubo in podalo predlog za stečaj.

Delavci mariborskega podjetja Karoserije, ki s presledki stavkajo že slaba dva meseca, bodo odslej stavko nadaljevali na domu. Vodstvo podjetja pa je danes nakazalo možnost, da v ponedeljek vloži predlog za stečaj.

Želi Unuk izčrpati podjetje?

Delavci so se tega predloga razveselili, saj bi se tako lahko prijavili na Zavod za zaposlovanje in svoje zahteve prijavili v stečajno maso. Kljub temu ostajajo skeptični. "Obljubili so že marsikaj, pa se nič ni zgodilo," je povedal Dušan Mlakar, predsednik sindikata SKEI v podjetju, ki meni tudi, da želi lastnik Franc Unuk pred tem povsem izčrpati Karoserije ter lastnino prenesti na podjetje Karoserist.

Sindikat zavračal ponudbe

Medtem je direktor podjetja Stanislav Žuman v današnjem dopisu delavcem poudaril, da je "glede na trenutno gospodarsko situacijo in položaj družbe Karoserije poslovodstvo zaposlenim ponujalo največ, kar bi še bilo možno izpolniti, vendar je sindikat v imenu zaposlenih vse ponudbe, ki niso stoodstotno izpolnjevale njihovih pričakovanj, zavrnil oziroma je svoje zahteve še zaostroval".

Ob tem je delavce delno "okrivil" za nastali položaj. "Če bi poslovni procesi stekli, bi se bilo možno pogajati o izvedbi potrebnih ukrepov, kako bi v končnem cilju poravnali obveznosti do zaposlenih in omogočili zmanjšano število stabilnih delovnih mest. Če do takšnega dogovora ne pride, pa bo poslovodstvo prisiljeno vložiti predlog za stečaj družbe," je zapisal direktor.

Dobili bodo pomoč

Stavkajočim delavcem je pomoč sindikata v višini 40 evrov obljubila tudi Lidija Jerkič, predsednica sindikata SKEI Slovenija. "Nekaj za premostitev te trenutne situacije bo. Zelo močno pa računamo na informacije, da bo v kratkem sprožen stečajni postopek in da bodo delavci zaostale prejemke, ki jim jih je delodajalec dolžan, prejeli prek jamstvenega sklada," je pojasnila.

Komentarjev 1
  • letalo13 00:56 27.julij 2011.

    kje je DSD Maribor... ki bi zaščitila delavce in njihove pravice !!!