Slovenija
20868 ogledov

Še zadnjič: Janševa vlada na svoji zadnji redni seji sprejela odmeven sklep

Janez Janša Flickr
Na svoji zadnji redni četrtkovi seji na Brdu pri Kranju je vlada sklenila, da bo 17. maj nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. "Rastoče cene kruha, goriv in ostalih osnovnih potrebščin prizadenejo tako vnuka partizana kot vnuka domobranca!," so se odzvali v Levici.

Vlada Janeza Janše je na svoji današnji zadnji  redni seji sprejela odmevno odločitev, oziroma sklep, ki je že razburkal del javnosti. Nasploh ta vlada v zadnjih dneh mandata ( od jutri bo opravljala le tekoče posle), ne počiva.  V zadnjih dveh dneh so imeli tako še tri dopisne seje vlade.

V torek so odločili, da bo vlada spet regulirala cene pogonskih goriv, včeraj pa so med drugim soglašali s prevzemom finančnih obveznosti za izvedbo programa Boxer v breme proračunov 2022 do 2026 in izdali uredbo o spremembah in dopolnitvah uredbe o javnem financiranju visokošolskih in drugih zavodov. 

Na svoji zadnji redni četrtkovi seji na Brdu pri Kranju so določili, da bo 17. maj nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Predlog je pripravilo ministrstvo za kulturo Vaska Simonitija.

Komunistični umori posameznikov in družin so se začeli jeseni leta 1941, piše v predlogu. "Prvi množični komunistični pomor slovenskih civilistov pa se je zgodil 17. maja 1942, ko so partizani v soteski Iške, južno od Ljubljane, umorili 53 oseb, povečini pripadnike slovenskih Romov.  Gre za spomin na poboj slovenskih Romov na Igu. Te naj bi v soteski Iške po navedbah vladne komisije za prikrita grobišča maja leta 1942 ustrelili partizani. Šlo naj bi za 53 Romov."

Na sklep so se najprej odzvali v Levici, kjer so zapisali, "da se jim ne da več izgubljati besed za tovrstne prepire."

"Edini razlog, da nas hoče SDS zapletati v večne prepire o 1945 in 1991, je zakrivanje dejstva, da nimajo interesa reševati dejanskih problemov današnjega dne," so zapisali na Twitterju, kjer so dodali, da "rastoče cene kruha, goriv in ostalih osnovnih potrebščin prizadenejo tako vnuka partizana kot vnuka domobranca!"

Sicer je vlada izdala še zadnji, od množice Odlokov  o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Po novem se pogoj PCT ukinja v vseh zdravstvenih in socialno varstvenih dejavnostih.

Vlada je danes sprejela uredbo, s katero na podlagi zakona o spodbujanju digitalne vključenosti določa dokumente za koriščenje digitalnih bonov 22. Te bodo prejeli osnovnošolci zadnje triade, dijaki, študenti in starejši od 55 let, unovčevati pa jih bo mogoče začeti 15. junija.

 

Komentarjev 68
  • Rajko Galun 22:31 14.maj 2022.

    Naj bo dan komunističnih žrtev. Naj bo pa tudi dan žrtev RKC, ki jih je veliko, veliko več.

  • viljem 21:44 12.maj 2022.

    Naj se pacient izživlja nad svojimi otroki in ženo.

  • rd2dmk2 21:42 12.maj 2022.

    pa kaj vam ni prav. pa to je pravi labodji spev tele vlade. to je edino pametno kar je ta vlada storila, da postavi pomnik za vse naslednje rodove da se bodo spominjali dneva ko je padel z oblasti zadnji ...prikaži več pobeljeni komunist. hvala ti janez da bodo zanamci imeli možnost slaviti in se ozavestiti da se napaka ne ponovi in da trpljenje od 2020 do 2022 se ne ponovi.