Slovenija
0 ogledov

Se ženske res bolj bojijo pajkov?

Raziskave so pokazale, da ima skoraj šest odstotkov prebivalstva fobijo pred kač Žurnal24 main
Ženske ponavadi že ob pogledu na pajka začnejo kriliti z rokami, panično kričati in plezati po stolih. Njihov strah opravičujejo najnovejše raziskave, ki trdijo, da je povezan z geni.

Psiholog, doktor David Rakison s pittsburške univerze Carnegie Mellon, je raziskoval, ali je nežnejši spol dovzetnejši za strah pred nezaželenimi bitji z osmimi nogami.

V raziskavo je vključil 10 deklic in 10 dečkov, starih 11 mesecev. Kazal jim je slike pajkov, da bi ugotovil, kako se nanje odzivajo. Sliko pajka je pokazal v paru najprej s strašnim obrazom risanega lika, nato z veselim izrazom.

V poročilu, objavljenem v New Scientist, navaja, da so lahko deklice dalj časa gledale par s srečnim obrazom, medtem ko so dečki oba para gledali enako dolgo.

"Poskusi kažejo, da so se 11-mesečne deklice naučile povezati negativen izraz s strahom, ki so ga spodbudile slike kač in pajkov," je v dnevniku Evolution and Human Behaviour pojasnil dr. Rakison.

Razlike v rezultatih je impliciral na naše prednike, lovce in nabiralce. Ženske naj bi se takrat bale živali že zato, da bi s tem zavarovale otroke. Moški so torej tvegali in pokazali svoj uspeh pri lovljenju.

Pretekle raziskave so pokazale, da ima skoraj šest odstotkov prebivalstva fobijo pred kačami, približno štiri odstotke pa je takih, ki se bojijo pajkov. Pri ženskah naj bi bila verjetnost, da bodo prestrašene, štirikrat večja kot pri moških.

Potemtakem morajo moški nemudoma priskočiti na pomoč ženskam pri odstranjevanju osemnožca iz kopalne kadi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.