Slovenija
30 ogledov

Še zjutraj kupi toče

Toča v Kozjem
1/26
Občina Kozje
Najbolj prizadete občine Bistrica ob Sotli, Kozje in Podčetrtek. Župan Bistrice ob Sotli: Zbudili smo se ... na lunini površini.

Na vzhodu Slovenije, ki ga je najbolj prizadelo včerajšnje neurje s točo, odpravljajo posledice in ocenjujejo škodo. "Najstarejši ljudje ne pomnijo, da bi je kdaj padla takšna količina, različnih debelin in oblik," je povedal Dušan Andrej Kocman, župan občine Kozje, ki je bila med najbolj prizadetimi. Posebej hudo je bilo tudi v občinah Bistrica ob Sotli in Podčetrtek.

"Toča je pogosta, vendar takšnega obsega najstarejši ne pomnijo," je povedal župan občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak. "Ponoči in do jutra smo pokrivali predvsem odkrite strehe na hišah in gospodarskih poslopjih. Zjutraj pa smo se zbudili ... na lunini površini," je opisal. "Koruza, žito, vse, kar ni bilo pravočasno spravljeno, je uničeno v 90 do 100 odstotkih," je povedal in pojasnil, da je tako na pasu, širokem med pet in sedem kilometrov. "Šlo je čez center Bistrice ob Sotli, od zahoda proti vzhodu."

Med ljudmi pesimizem

Tudi v občini Kozje je bila škoda velika predvsem na poljščinah, v sadovnjakih in na vrtovih, poškodovana pa je tudi infrastruktura in nekaj streh. "Smo v fazi rekonstrukcije nekaterih cest, ki jih je dobesedno odneslo," je povedal Kocman. O številkah še ne morejo govoriti, saj se trenutno ukvarjajo predvsem z odstranjevanjem posledic. "Aktivirali smo štab civilne zaščite, Prostovoljno gasilsko društvo Kozje, na pomoč pa smo poklicali tudi vzdrževalce cest," je pojasnil. Toče je bilo namreč toliko, da so jo morali odstranjevati strojno. "Še danes, ko sem se zjutraj pripeljal v službo, so je bili polni kupi, do pol metra."

Ljudje so po njegovih besedah osupli. "Srečal sem se z mnogimi, ki so jokali zaradi dejstva, da vlada nič ne naredi za obrambo proti toči," je dejal. "Treba bi bilo vzpostaviti učinkovit sistem, kot je to v drugih državah, bodisi aktivnejše preprečevanje toče z letali ali raketni sistem, ki smo ga že uporabljali in zaradi njega imeli manj težav."

Pošljite nam fotografije

Če je toča prizadela tudi vaš kraj, nam lahko pošljete fotografije ali podatke, tako da izpolnite spodnji obrazec.

Komentarjev 1
  • 1111 12:30 12.julij 2011.

    ..ni zadosti, da nas država tolče, še narava.. a je to zato, ker ne ukrepamo???