Slovenija
22 ogledov

Secop: Na cesto 650 ljudi

Dvakrat višje odpravnine, kot si jih lahko obetajo pri nas, so delavci iztržili Žurnal24 main
Brez dela naj bi v črnomaljskem Secopu ostalo 650 ljudi. To predlaga uprava omenjene družbe. Od 963 v marcu zaposlenih naj bi tako v podjetju delo obdržalo še 317 delavcev.

Kot je povedal predsednik črnomaljske podružnice Skei Zdravko Bahor, predlagani načrt predvideva do konca septembra odpustitev 221 delavcev, do konca decembra še 76 in nato v prihodnjem letu do konca marca 155 delavcev, zatem do konca junija 148 in do konca prihodnjega leta še zadnjih 50 delavcev.

Predlog predstavlja za sindikat le izhodišče za pogajanja, je poudaril in nadaljeval, da se bodo pogajanja z upravo Secopa in lastniki iz nemškega finančnega holdinga Aurelius začela v ponedeljek.

Glede na napovedano število odpuščenih delavcev pa je dodal, da bo s temi delavci iz podjetja, v katerem je po napovedi odpuščanja močno padla motivacija za delo, odšlo njihovo jedro.

Kako bo potekalo odpuščanje

do konca septembra: 221 delavcev

do konca decembra: 76 delavcev

do konca marca 2012: 155 delavcev

do konca junija 2012: 148 delavcev

do konca leta 2012
: zadnjih 50 delavcev

Strateški partner je nujen
Po selitvi Secopove proizvodnje v slovaške Zlate Moravice bodo po njegovih predvidevanjih brez strateškega partnerja, ki naj bi ga našli uprava in vlada, ogrožena še preostala delovna mesta, kar po njegovi oceni znaša skoraj tisoč nezaposlenih ljudi.

Glede na podatek, da je med zaposlenimi v Secopu kar četrtina zakonskih parov in da bodo z njegovim prenehanjem prizadeti številni dobavitelji, pa je treba število prizadetih v regiji pomnožiti s štiri, je opozoril.

Ključ odpuščanja določa kolektivna pogodba
Glede ključa, po katerem naj bi teklo odpuščanje, je pojasnil, da kriterije določa kolektivna pogodba, glede izplačila plač v času odpuščanja – povprečna bruto plača v Secopu je v marcu znašala 1240 evrov, večina zaposlenih v proizvodnji pa dobiva minimalno plačo – pa je izpostavil, da sindikat zahteva njihovo izplačilo v ustaljenih rokih. Če bodo te zamujale za le en dan, pa je napovedal takojšnjo stavko.

Današnje novinarske konference se je udeležila tudi predsednica Skei Slovenija Lidija Jerkič, ki je opozorila na izplačilo delavskih odpravnin. Po njenih besedah bo Skei zahteval odpustitev slovenskih delavcev pod enakimi pogoji oziroma z enakimi zneski odpravnin, kot jih je Secop ob zaprtju njegovega podjetja v nemškem Flensburgu leta 2008 izplačal tamkajšnjim 1500 delavcem, je še povedala Jerkičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.