Slovenija
32 ogledov

Sečoveljski solinarji v težavah

slovenija 04.03.13. secoveljske soline, secovlje, razgled, pogled hrvaska, kaneg Suzana Kos
Zaradi obilnega dežja v zadnjih mesecih so v Sečoveljskih solinah postopki priprave soli takšni, kot da bi bili na začetku uvodnega obdobja sredi aprila.

Za zdaj tako niso pridelali še nič soli, pojasnjuje vodja pridelave soli Dario Sau. Če jim bo vreme naklonjeno, bi do konca septembra lahko vseeno pridelali od 1500 do 2000 ton soli.

Po z dežjem bogatih aprilu in maju so v Sečoveljskih solinah od začetka junija nadaljevali intenzivno pripravo solnih polj za sezono in pripravo visoko koncentriranih slanic na izparilnih bazenih za njihovo izkoriščanje na primerno urejenih in za sezono pripravljenih solnih poljih.
Kazalo je že, da bodo proti koncu minulega meseca lahko začeli prvo pobiranje soli, a jim jo je ponovno zagodlo vreme, tako da je trenutno podloga kristalizacijskih bazenov, t.i. petola, "v stanju, kot da smo 15. aprila".

Potrebujejo vsaj 18 do 25 suhih dni

Za dobro sezono tradicionalne pridelave soli je sicer za optimalno pripravo petole zaželenih vsaj 18 do 25 dni neprekinjenega lepega vremena v uvodni fazi sezone, torej od konca aprila do prve polovice junija. Za dobro sezono pa je zaželenih vsaj 55 do 65 pobiranj oziroma 55 do 65 lepih proizvodnih dni. Poleg količine slabi vremenski pogoji zaradi slabšanja utrjenosti podloge - petole - včasih negativno vplivajo tudi na kakovost pridelane soli, pravi Sau.

Nestanovitno vreme prav nič ne koristi tradicionalni pridelavi soli, kakršno gojijo v Sečoveljskih solinah, zdaj pa lahko zgolj upajo, da jim bosta avgust in september toliko naklonjena, da bodo lahko najprej pripravili petolo kristalizacijskih bazenov solnih polj za tradicionalno pobiranje soli, ki bo trajalo približno 18 do 20 dni.

V tem času bodo na solnih poljih zgoščevali svežo morsko vodo, pojavili se bodo prvi kristali soli, s prvim pobiranjem soli pa bi lahko nato začeli proti polovici avgusta.

Če jim bo vreme nato vsaj do konca septembra naklonjeno, bi lahko v tem obdobju pridelali vsaj 1500 do 2000 ton soli, kar je sicer malo več kot polovica letnega načrta ob trenutnem proizvodnem potencialu 26 solnih polj v Sečoveljskih solinah in štirih polj v Strunjanu.

Lani so v Sečoveljskih solinah pridelali okoli 3170 ton morske soli in 25 ton solnega cveta, je še navedel Sau.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.