Slovenija
33 ogledov

Sedem evrov na dan za granitno kocko v glavo

Protesti Ljubljana Anže Petkovšek
Od prvega januarja bodo policisti prejemali sedem evrov za vsak dan na bolniškem dopustu, ko bodo poškodovani med opravljanjem svoje službe.

Policisti, ki se bodo v bodoče poškodovali med opravljanjem svoje službe, bodo od prvega januarja od države prejemali po sedem evrov za vsak dan bolniškega staleža. Policistom tega nadomestila od države ne bo treba terjati s tožbo, temveč bodo svojo upravičenost do tega povračila dokazovali z zdravniškimi izvidi. Poleg tega pa bodo policisti nato še ločeno, če se bodo zato odločili, od države zahtevali dodatno odškodnino s tožbo na sodišču, na primer zaradi prestanih duševnih bolečin, strahu in ostale škode, ki jo utrpijo zaradi poškodb pri delu.

Prineseš izvid, plača notranje ministrstvo

Policisti bodo dokazila o poškodbah pri opravljanju službe in o tem, koliko bolniškega dopusta jim je zato odredil njihov osebni zdravnik, predložili pristojnemu ministrstvu za notranje zadeve (MNZ), ki bo policistom nato izplačalo tudi odškodnino v znesku, ki jim glede na trajanje bolniškega staleža pripada.

"Za uveljavljanje odškodnine policisti priložijo obrazec prijave poškodbe pri delu in izpolnijo zahtevek, ki ga dobijo pri vodji enote. Vso potrebno dokumentacijo smo objavili na spletni strani, kjer smo tudi priložili vsa potrebna navodila," pojasnjujejo v Sindikatu policistov Slovenije (SPS). K temu namreč MNZ zavezuje stavkovni sporazum, ki ga je vlada Janeza Janše maja podpisala s SPS in Policijskim sindikatom Slovenije (PSS).

"Na podlagi stavkovnega sporazuma smo 11. junija uskladili ustrezno odškodnino, sedem evrov na dan, ki jo sklene delodajalec MNZ za operativna in nevarnostim izpostavljena delovna mesta. Na podlagi kolektivne pogodbe za policiste, veljavne od prvega junija, je bila sklenjena zavarovalna polica za operativne policiste in tiste, ki delajo na nevarnih delovnih mestih, ki vključuje tako odškodnino za primer smrti in invalidnosti ter dnevno odškodnino v višini sedem evrov na dan. Z zavarovalno polico, ki prične veljati prvega januarja 2013, so tako policisti zavarovani tudi za primer smrti, in sicer za 15 tisoč evrov, ter invalidnosti, za 30 tisoč evrov," pojasnjujejo v SPS.

Sindikat: ugodna rešitev za policiste

Med vsemi dosedanjimi protestnimi shodi, ki so se v različnih krajih po državi odvijali od konca novembra, je bilo poškodovanih 89 policistov. Pri tem jih bo več kot 40 zagotovo zahtevalo odškodnine.

"Ocenjujemo, da gre za ugodno rešitev za policiste. V primerih, ko so bili policisti dlje časa odsotni, so prejemali osnovno plačo, ki je padla pod znesek minimalne; po uradnih podatkih iz februarja je bila najnižja plača policista ob celomesečni odsotnosti iz dela okoli 430 evrov. Nesprejemljivo je, da policisti, ki se zaradi poškodb pri intervencijah, ko varujejo življenje in premoženje ljudi, po poškodbi in bolniški odsotnosti sami znajdejo na robu preživetja. Zato je sklenitev te police primerna in upravičena," poudarja predsednik SPS Zoran Petrovič.

Znižanje plač je nesprejemljivo

Predstavniki SPS so se sicer prav danes na MNZ sestali z ministrom za notranje zadeve Vinkom Gorenakom in generalnim direktorjem policije Stanislavom Venigerjem. "Pogovarjali so
se o možnostih za izboljšanje delovnopravnega položaja policistov," pojasnjujejo na MNZ.

Minister in šef policije sta s policisti iskala tudi rešitve in možnosti, kako bi v naslednjih dveh letih dodatno kadrovsko zapolnili oziroma okrepili najmanj zasedena, hkrati pa tudi najbolj obremenjene policijske enote. "Soglašali so, da lahko primanjkljaj v proračunu za obdobje 2013-2014 ublažimo z organizacijskimi in drugimi ukrepi do te mere, da ne bo prišlo do znižanja višine plač zaposlenih v policiji. Predstavniki sindikata in ministrstva so se strinjali, da je glede na številne izvedene organizacijske ukrepe in konstantno nižanje števila zaposlenih v policiji znižanje plač nesprejemljivo," dodajajo na MNZ.


.

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 4
  • Franc Zorko 19:06 04.januar 2013.

    E moj Vinko, da te je ena sama dobrota. No, jaz te tudi za 100 € odškodnine na dan ne bi varoval.

  • privat 09:04 28.december 2012.

    Kaj je z Janšo ,da je policajem dal 7 € na dan?? Sigurno se počuti kot Robin Hood??

  • Fertel 19:44 27.december 2012.

    Se boji za svoji rit. Sam ni mi jasno, če se dobi za mesec bolniške 210 evrov, ej za to ne grem nastavljat glave. Naj jo Janša kar sam, pa še ljubljanskega šerifa naj vzame zraven. Bodo kocke vsaj ta prave zadele.