Slovenija
22 ogledov

Sedem let pravljic za bodoče umetnike

Slovenija 11.11.2013 red. prof. dr. Ivan Svetlik, slovenski predavatelj in polit Saša Despot
Končno selitev, a le začasno.

"Odločne korake nameravamo narediti prihodnje leto. V celoti bi lahko preselili akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, upamo, da bi lahko začeli seliti tudi akademijo za glasbo (AG)," pravi rektor Univerze v Ljubljani Ivan Svetlik. A selili jih bodo na začasne lokacije, saj se pri gradnji stavbe treh umetniških akademij na Roški cesti, kamor bi se morali seliti že leta 2007, vse bolj zapleta.

Ni denarja in interesa

Svetlik trdi, da se prizadevanja za gradnjo skupne stavbe nadaljujejo in poskušajo pridobiti sredstva v novi evropski finančni perspektivi. "Domačega denarja ni in ga očitno ne bo. Ni ga pa zato, ker v obstoječi finančni perspektivi ni bilo političnega interesa," je prepričan Svetlik. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) pravijo, da "so zahteve Evropske unije z vidika tematske osredotočenosti visoke". Ker strategija pametne specializacije, ki bo določila prioritete financiranja, še ni sprejeta, ni jasno, ali bo univerza izpolnjevala pogoje za denar.

Vsaka nižja šola na boljšem

Dekan AG Andrej Grafenauer je prepričan, da selitve na Roško cesto ne bo pred letom 2020. "Naši sedanji študentje ne morejo biti talci projekta izgradnje treh akademij in se šolati v neprimernih razmerah," poudarja. Na AG si želijo selitve v palačo Kazina, kjer že dve leti uporabljajo dvorano. Grafenauer pravi, da bi selitev lahko izvedli z minimalnimi stroški. Nujno bi potrebovali še enkrat toliko prostorov, kot jih imajo. Manjkajo jim učilnice, vadnice, knjižnica in studio. "Po kakovosti prostorov nas prekaša vsaka nižja ali srednja glasbena šola," dodaja Grafenauer. Ob začasni selitvi bi privolili v zamik gradnje akademij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.