Slovenija
47 ogledov

Sedem let prelaganja papirjev brez epiloga

Domačija Marka Jakliča Anže Petkovšek
Črna gradnja. Po dobrih sedmih letih inšpekcijskih postopkov je še niso porušili. Jakličeva zahteva: Inšpekcijski postopek naj se prekine, dokler upravna enota ne odloči o gradbenem dovoljenju.

Sredi maja se je iztekel rok, do katerega bi moral Marko Jaklič, direktor javnega zavoda Lekarna Ljubljana, porušiti nelegalno zgrajene objekte v Selu nad Polhovim Gradcem, česar ni storil, je ugotovil gradbeni inšpektor.

Inšpektorat za promet, energetiko in prostor tako zdaj odloča o Jakličevi zahtevi, naj se inšpekcijski postopek prekine, dokler Upravna enota Ljubljana ne bo odločila o izdaji gradbenega dovoljenja.

“Vsak dan pričakujem gradbeno dovoljenje, ki bi ga morali izdati že zdavnaj. Obnovil sem 150 let staro kmetijo in to, kar delajo državni organi, je nezaslišano,” pravi Jaklič.

Jaklič bi nazaj elektriko

Poleg tega bo inšpektorat v istem sklepu odločil o Jakličevi zahtevi za vnovičen priklop elektrike “zaradi preprečitve velike materialne in nematerialne škode”.

Kakšna škoda je to, Jaklič ni pojasnil, je pa inšpektorico Tanjo Varljen obtožil, da mu je že dvakrat nezakonito odklopila elektriko. Ministrstvo za infrastrukturo in prostor (MIP) mu je sicer prepovedalo uporabljati objekte in se priključiti na vodovod, kanalizacijo, elektriko ...

Na inšpektoratu so dodali, da se je Jaklič na njihove odločitve večkrat pritožil, tudi na zadnjo odločbo o odstranitvi objektov, zato ta še ni pravnomočna, pritožbo pa od začetka junija rešuje MIP. Koliko časa trajajo taki inšpekcijski postopki, na inšpektoratu ne vedo, ker teh podatkov nimajo na voljo.

Največ, 9 tisoč odškodnine

grafika jaklič | Avtor: grafika Žurnala24 grafika Žurnala24
Sicer pa so zavezanci, ki so jim gradbeni inšpektorji prisilno odstranili nelegalno zgrajene objekte, v štirih primerih zahtevali odškodnino, so povedali na inšpektoratu.

Letos – postopek na sodišču se je začel leta 2006 – je eden od investitorjev, ki so mu odstranili nelegalno zgrajeni del stanovanjske hiše, dobil devet tisoč evrov odškodnine; zahteval je 12 tisoč evrov.

V drugem podobnem primeru je investitor vložil odškodninski zahtevek za 22 tisoč evrov, dobil pa je tri tisočake. Postopek na sodišču je trajal pet let. V tretjem primeru, ko so investitorju odstranili nelegalno zgrajeno stanovanjsko hišo, je ta zahteval 30 tisoč evrov, njegovo zahtevo pa je sodišče po štirih letih zavrnilo.

Zadnji primer proti inšpektoratu še ni končan, je pa sodišče pred dvema letoma zavrnilo zahtevo investitorja zoper gradbene inšpektorje. Investitor sicer zaradi odstranitve nelegalno zgrajene počitniške hiše zahteva 1,8 milijona evrov odškodnine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.