Slovenija
187 ogledov

Sedem minut je premalo

“Če je kje kakšen zdravnik, ki bi prišel v Železnike, ga takoj vzamemo,” spodbuj Žurnal24 main
Referenčna ambulanta. Več časa za pacienta. Zdravniki nočejo v Železnike.

Zdravnik Branko Košir, specialist družinske medicine, je v Zdravstvenem domu (ZD) Železniki odprl referenčno ambulanto. “Zanjo sem se odločil, ker so naše ambulante preobremenjene in je pacienta v predvidene 7,5 minute težko kakovostno obravnavati. V referenčni ambulanti del mojega dela, ki zadeva kronične bolnike z urejeno boleznijo, prevzema diplomirana medicinska sestra Polona Panjtar, jaz pa imam več časa za preostale paciente,” je povedal Košir.

Take ambulante so na Gorenjskem še v Škofji Loki, Kranju, Radovljici in na Jesenicah, do konca leta pa jih bo v Sloveniji 105. Na ministrstvu za zdravje si želijo, da bi v naslednjih od petih do sedmih letih vse ambulante družinske medicine postale referenčne.

Zaposlijo zdravnika
Prvega septembra naj bi tako ambulanto začel še drugi zdravnik v ZD Železniki Gregor Habjan: “Pacienti, ki imajo astmo, diabetes, kronično obstruktivno pljučno bolezen, hipertenzijo in srčno popuščanje, se bodo oglasili pri diplomirani sestri, ki bo preverila njihovo stanje in poskrbela za recepte. To je za paciente zelo velika pridobitev, jaz pa lahko preostalim namenim več kot sedem minut.”

Košir ima 2.200 pacientov; v enem letu ali dveh bi jih sestra lahko prevzela okoli 25 odstotkov. V Železnikih pa se spopadajo s pomanjkanjem zdravnikov, saj ta čas delata le omenjena; nujno potrebujejo še tretjega, ki ga ne dobijo, zato si pomagajo z gostujočimi zdravniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.