Slovenija
12 ogledov

Sedem obiskov za 1.600 evrov

Varuh človekovih pravic Dejan Mijović
Pogodba. Varuhinja človekovih pravic bi obdržala pogodbeno sodelavko, če vlada dovoli.

Služba. Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik ne namerava prekiniti pogodbe z nekdanjo šefinjo zapora na Igu Olgo Uršič Perhavec.

Ta kot zunanja sodelavka urada varuhinje od julija predlani obiskuje predvsem vzgojne zavode za otroke in mladostnike, pri tem pa preverja, kako z gojenci ravnajo zaposleni v teh zavodih.

Doslej je Uršič Perhavčeva s tem zaslužila dobrih 1.600 evrov, ker je v dobrih dveh letih sedemkrat obiskala šest zavodov in o tem poročala varuhinji.

Verjamejo v dovoljenje

Vlada Janeza Janše je sicer v začetku marca celotnemu javnemu sektorju prepovedala zaposlovati prek avtorske ali svetovalne pogodbe. “V sklenitev nove pogodbe mora privoliti ministrstvo za finance,” pojasnjujejo v uradu varuhinje. Sodelovanje z Uršič Perhavčevo namreč nameravajo podaljšati konec leta, ko se ji zdajšnja pogodba izteče.

“Verjamemo, da bodo argumenti o nujnosti izvajanja njenih nalog na utečen način, ki v mednarodnem prostoru žanje pohvale in priznanja za uspešnost, prepričali, da bomo lahko sodelovanje nadaljevali,” pravijo pri Čebašek Travnikovi.

Uršič Perhavčeva je sicer le ena od zunanjih sodelavk širše skupine psihologov, psihiatrov in socialnih delavcev, ki za varuhinjo nadzirajo ravnanje z ljudmi, ki jim je odvzeta prostost.

Komentarjev 1
  • privat 07:34 27.marec 2012.

    dvigniti je treba meje človeštva...da negovorimo o srednejveški sloveniji