Slovenija
27 ogledov

Sedem sklepov, o katerih ministrstvo molči

Branko Sevčnikar Gregor Katič
Kaj je država obljubila sindikatu v energetiki, da so nehali stavkati.

Kaj je vlada obljubila Sindikatu delavcev dejavnosti energetike Slovenije, da so zaključili stavko, ki je potekala ob določenih dneh od 4. aprila. 

Da se stavka zaključi, so se sindikalisti odločili po sestanku Ekonomsko-socialnega odbora na področju energetike (ESOE). 

Meglene obljube vlade 

"Seje ESOE so se udeležili člani: SDE, Ministrstvo za infrastrukturo in Energetska zbornica Slovenije ter vabljena predstavnika Ministrstva za finance in SDH. Socialni partnerji znotraj ESOE so se dogovorili, da se nadaljuje aktivni dialog, kar je zagotovilo, da se bodo vsebine, ki so se jih dotikale stavkovne zahteve, še naprej ustrezno obravnavane. 

Kot smo že povedali, je šlo na sestanku za nadaljevanje dialoga, ki že poteka v okviru ESOE. Ministrstvo za infrastrukturo je kot član ESOE potrdilo nadaljnjo pripravljenost na konstruktiven dialog z vsemi socialnimi partnerji in deležniki s področja energetske dejavnosti in drugih področij, in sicer tako na področju pogovorov o viziji elektrogospodarstva, kakor tudi strategiji delovanja družb,  ki imajo pomen za vse socialne partnerje znotraj ESOE," so na vprašanje, kaj so obljubili sindikatu, odgovorili na ministrstvu za infrastrukturo. 

Druga zahteva neizpolnjena

Sindikati so tako stavko prekinili zaradi obljube o nadaljevanju aktivnega dialoga, pripravljenosti vladne strani na konstruktiven dialog o viziji elektrogospodarstva in strategiji delovanja družb. 

Druga sindikalna stavkovna zahteva je bila sicer, da se do sprejetja dokumenta o prestrukturiranju in organiziranju elektrogospodarstva ustavijo vse enostranske aktivnosti na področju odpuščanja pod pretvezo domnevnih racionalizacij in optimizacij, a tega očitno niso dosegli. 

"Moja ocena kot predsednika stavkovnega odbora je, da smo naredili pomemben korak k razrešitvi težav, za katere smo se zavedali, da ne morejo biti razrešene čez noč," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik sindikata Branko Sevčnikar.

Sedem sklepov, o katerim ministrstvo molči

Kot je pojasnil podpredsednik Valter Vodopivec, rešitve za stavkovne zahtevne, ki so jih v torek našli socialni partnerji, dajejo upanje, da v prihodnje vse težave razrešujejo skupaj in povedal, da je bilo sklepov precej več, kot so jih razkrili na ministrstvu, bilo naj bi jih kar sedem. 

Ministrstvi za infrastrukturo in za finance ter SDH bodo pripravili načrt organiziranja trgovalnih družb, ministrstvi bosta pripravili predlog organiziranja in izvajanja gospodarske javne službe Sistemskega operaterja distribucijskega omrežja (SODO) ter okvir delovanja proizvodnje v energetiki. Slednji bo predstavljal podlago za izvajanje ukrepov oz. aktivnosti na ravni tega segmenta elektrogospodarstva, kar je bil eden ključnih elementov stavkovnih zahtev, saj bo definiral nadaljnji kratkoročni razvoj proizvodnje, je poudaril Vodopivec.

 

Preberite še: 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 3
  • Jagijagi1 14:30 21.april 2016.

    Sevčnikar! PTM!

  • Avatar Leon
    Leon 13:55 21.april 2016.

    Še en sindikalni fijasko in razlog več za nezaupnje sindikalistom ,kar je očitno bil osnovni namen oblasti za deskreditacijo sindikata ! Očitno bolj zaupajo javnim uslužbencem v Rdečemu križu in Karitasu ko stojijo v vrsti za makarone ? Vsak naj ...prikaži več sodi sam kako in kaj !

  • mrki 12:14 21.april 2016.

    tega bi blo treba taprvega poslat na ZAVOD !! Naj sindikati kupijo elektrarne - pol pa naj jih furajo v socialistični maniri !!