Slovenija
75 ogledov

Sedemkratne razlike za mostiček

“Danes ne smeš biti naiven,” pravita Ana Rihar in Koveljka Mršić. Pred zobozdrav Žurnal24 main
Zobozdravniki. Pazite: cene nadstandardnih storitev so omejene, a le navzdol. Ceneje na vzhodu. Pri iskanju samoplačniške ordinacije se izplača preveriti cene na vzhodu Slovenije.

"Razlike med doplačili za mostiček med posameznimi zobozdravniki so več kot sedemkratne. Za belo zalivko so več kot dvakratne, za snemno totalno protezo pa trikratne," nam je v petek povedal Damjan Kos, tiskovni predstavnik Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Takšne rezultate je pokazala anketa Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), s katero so ugotovili, da je le 11,57 odstotka zavarovancev pred posegom primerjalo cene.

Problemi. Po anketi ZPS je moralo 50 odstotkov anketirancev za zobozdravstvene storitve doplačati – kljub urejenemu zavarovanju.

Nad cenami ni nadzora
“Cene nadstandardnih storitev se določajo prosto na trgu in skladno s priporočili pravilnika o zdravniški tarifi Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS),” je pojasnil Kos. “Žal te cene niso omejene navzgor, temveč le navzdol,” je dodal.


Po njegovih ocenah je možno celo, da bolnik pri določenem zasebniku za zobozdravstveno storitev plača manj kot pri koncesionarju. To je potrdil tudi Mitja Vrdelja z ministrstva za zdravje (MZ) in dodal, da je pritožb zaradi tega veliko, “vendar se nanje ni mogoče odzvati, ker je zadeva prepuščena trgu”. Po njegovih navedbah predpisi, ki veljajo za javni zdravstveni sistem, ne določajo pristojnega organa, ki bi določal cene na trgu. “V tujini je praksa, da se cene gibljejo v razponu, ki ga določajo združenja in zbornice izvajalcev, potrošniške organizacije ali MZ,” je pojasnil.

“Pri doplačilih gre za zasebna sredstva pacienta in on sam odloči, ali bo storitev plačal ali ne,” je povedala Sabina Markoli, predsednica odbora za zobozdravstvo pri ZZS; določitev cen samoplačniških storitev po njeni oceni ni potrebna.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Predlagajo omejitev cen

“Upravni odbor ZZZS je letos MZ že posredoval pobudo, naj zagotovi takšno ureditev samoplačniških storitev v zobozdravstvu, pa tudi širše v zdravstvu, da bodo cene omejene navzgor s predpisom,” je povedal Kos. Po njegovih besedah je ta pobuda delno tudi upoštevana v novem predlogu zakona o zdravstveni dejavnosti. Izvajalci bi oblikovali cene v zasebni oziroma samoplačniški dejavnosti, a v razponu, o katerem bi se dogovorili MZ, zbornice in združenja, je potrdil tudi Vrdelja.

Cenik kot jedilni list
Cene nekaterih storitev smo poskušali preveriti prek elektronske pošte, a smo prejeli le en odgovor: “Cene so kompleksne in se jih pogosto ne da opisati zgolj v obliki jedilnega lista.” Nekaj več sreče smo imeli pri telefonskem poizvedovanju. Za uporabnike pa bi bilo gotovo najlaže, če bi zobozdravniki cene objavili na spletu, pa čeprav le približni razpon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.