Slovenija
23 ogledov

Sedi v avtu, bere časopis in čaka

Včeraj je poskušal odstraniti zapornico, a so mu to preprečili hrvaški policisti Žurnal24 main
Če sem dober za krvodajalca, potem je to urejeno, je na vprašanje, ali je pod zdravstvenim nadzorom, prvi dan gladovne stavke dejal Joras.

Dopoldne smo obiskali Joška Jorasa, ki na poti v Krajinski park Sečovlje gladovno stavka, saj mu včeraj hrvaški policisti niso dovolili odstraniti zapornice pred njegovo domačijo. Jorasa smo zmotili, ko je v svojem avtomobilu ravno bral revijo, in mu postavili nekaj vprašanj o njegovem počutju.

Kako ste preživeli prvo noč gladovne stavke?
Kot vidite, sem še vedno tukaj

Kako se počutite glede na to, da je kar precej vroče?
Težko je to komentirati. Ni prijetno, ampak je treba vzdržati.

Ali je kdo od politikov že kontaktiral z vami?
Ne.

Imate kakšno drugo podporo?
Jaz imam pravno podporo, zakone in Ustavo RS. To smo dolžni spoštovati. Ljudje prihajajo izrazit podporo, ampak to ni toliko pomembno. Če ne bomo pustili civiliziranega načina odnosa med ljudmi in narodi, potem tu ni lepe bodočnosti, ne glede na to, ali imam kakšno podporo ali ne. Politiki so za to, da spoštujejo, kar smo se dogovorili.

Ali spite tukaj ali greste spat domov?
Spim v avtu.

Ali ste se prej stehtali?
Ni moj namen to publicirati, moj namen je, da se spoštujejo zakoni Republike Slovenije in ustava. Ni pomembno, ali imam pol kilograma več ali pol manj. Na žalost je gladovna stavka edino sredstvo, da ljudje o mojem problemu sploh začnejo razmišljati.

Kaj pa zdravniška pomoč in nadzor?
Jaz sem zdrav, nimam nobenih težav. Če sem dober za krvodajalca, potem je to urejeno.

Pahor poziva k potrpežljivosti
O gladovni stavki Jorasa je na novinarski konferenci vlade spregovoril tudi premier Borut Pahor. Hrvaška stran je po njegovem izpolnila vse obljube, ki jih je hrvaška premierka Jadranka Kosor dala ob robu konference v Dubrovniku. "Joras je ocenil, da je morda hitrost prepočasna," je dejal Pahor in ponovil, da je Jorasa v telefonskem pogovoru pozval, naj bo potrpežljiv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.