Slovenija
94 ogledov

Sedlarjeva vohljala za znanimi osebami in osebnimi podatki zaposlenih

Senat KPK mediaspeed
Alma Sedlar, namestnica predsednika KPK, je vpogledovala v zadeve določenih medijsko prepoznavnih oseb, pa tudi osebne kartoteke svojih sodelavcev, ji očita predsednik Boris Štefanec.

Sedlarjeva je v letu 2015 vpogledala v 2.318 dokumentov. Za primerjavo, senat KPK je letos opravil 24 sej, na njih pa obravnaval 245 vsebinskih zadev. Vpogledov je bilo desetkrat več. 

"Z vidika varovanja osebnih podatkov pa je najhuje, da je vpogledovala v občutljive osebne podatke uslužbencev komisije. Z gotovostjo lahko trdim, da so jo zanimale odločbe posameznih uslužbencev glede pravic socialnega varstva, njihovo zdravstveno stanje in kronične bolezni, poškodbe pri delu ter zadeve iz katerih se je kot članica senata izločila – ne pred, pač pa tudi po tem, ko se je izločila. Vpogledovala je tudi v prekrškovne zadeve s področja premoženjskega stanja zgolj določenih medijsko prepoznavnih oseb," trdi šef KPK.

V ponedeljek ji je zato Štefanec omejil dostop do dokumentov komisije. To je naredil za vse tri člane, tudi zase, tako da nihče več nima možnosti vpogleda v te osebne podatke. 

"Že v petek sem se z njo pogovoril in ji povedal, da bomo stvari natančno preverili in če se sum izkaže za resničnega, bomo obvestili informacij pooblaščenko. To smo tudi storili, najprej po elektronski pošti, včeraj pa smo dokumentacijo dostavili tudi fizično," pojasnjuje Štefanec. 

Sedlarjeva: Ravnala sem v skladu s pravicami in navodili

Članica senata Komisije za preprečevanje korupcije Alma Sedlar je glede očitkov o vpogledovanju v dokumente komisije v izjavi za medije pojasnila, da je ravnala v skladu z dostopnimi pravicami in navodili. Vpogled v dokumente je bil po njenih besedah pogosto edini način, da se je seznanila z delom na komisiji. 

Na vprašanje, ali po njenem mnenju komisija lahko nadaljuje z delom, je odgovorila, da lahko, ampak je vprašanje, s kom na vrhu.

slovenija 31.03.2014, Boris Stefanec, Izjava za medije novega predsednika Komisi | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Sedlarjeve ne morejo razrešiti 

Nihče nima pravice razrešiti nobenega člana senata, če za to niso izpolnjeni potrebni pogoji (pravnomočna sodba, da je kršil zakon, zdravstvene težave in želja da odstopi). Štefanec sicer priznava, da si želi, da bi senat deloval drugače. 

"Nezakoniti vpogledi so sum kršitve zakona o varovanju osebnih podatkov. Zloraba teh podatkov, če je do njih prišlo, a tega zdaj ne vem, pa je kaznivo dejanje. Če se bo v postopku ugotovilo tudi to, bodo v postopek vključeni tudi organi pregona," pravi predsednik protikorupcijske komisije. 

Namestnica je pisala Pahorju

Spomnimo, namestnica predsednika KPK Alma Sedlar je v pismu predsedniku republike Borutu Pahorju zapisala, da jo Štefanec že od nastopa funkcije skuša onemogočati in izločati iz procesov dela.

Pojasnila je, da ji je med drugim izdal odredbo, na podlagi katere ji je omejil dostop do vpogleda v pošto KPK in dostop do dokumentacije, potrebne za njeno delovanje kot namestnice.

Slovenija 07.03.2014 Boris Stefanec, predsednik republike Borut Pahor je javnost | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Zgodba, ki se že dlje časa želi ustvariti, da gre za spore med predsednikom in namestniki, ne drži," odgovarja Štefanec.

Člani senata lahko zdaj dostopajo do osebnih podatkov le na področju delovanja posameznega člana, kar pa ne vpliva na tekoče delo. Namestnica predsednika za preventivo ima tako dostop do osebnih podatkov v primerih preventive; namestnik, odgovoren za preiskave, na področju preiskovanih primerov; predsednik KPK pa za primere, ki so v pristojnosti senata.

Pahor poziva senat KPK naj delajo strokovno

Pahor je senat KPK pozval k uspešnemu delovanju. "Zavoljo vaše neodvisnosti in pomembnih nalog, ki jih opravljate, si vas dovolim pozvati, da s prizadevnim in strokovnim delom krepite zaupanje v poslanstvo vaše komisije," je zapisal v pismu.

Poasnil je, da je njegov poziv "legitimen izraz visokih pričakovanj javnosti" glede pomembnega poslanstva KPK.

Ob tem predsednik republike poudarja, da je KPK samostojen in neodvisen državni organ, ki samostojno izvršuje pristojnosti in opravlja zakonsko določene naloge in nihče nima pravice posegati v njihove pristojnosti, tudi on ne.

A dodaja, da tudi javnost utemeljeno pričakuje, da bodo zaupane jim dolžnosti opravljali neodvisno in zakonito.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • Presvetli 10:15 15.oktober 2015.

    hihihihih,saj pri nas je glavno,da si vsekan in da delaš slepo to kar ti naročijo; če pa si slučajno pametnejši od bedakov nad tabo,pa te je pač potrebno diskriditirat!!

  • Presvetli 10:13 15.oktober 2015.

    Bravo biseri! Prebiram vaše komentarje in se smejim slovenski norosti. Spravili ste se na njo,ker vam je po videzu antipatična. A Štef pa vam je po videzu simpatičen?? Hitro obiščite okulista,ker vam je potreben.Pravijo,da si pri nas taveliki hrbte ščitijo!! ...prikaži več A vam tole ne diši po tem!!Kaj je Štef naredil do sedaj? NIČ,NULA,ZERO

  • hpet 10:06 15.oktober 2015.

    Ženska je očitno "zdrahar". Običajno se držim načela da se človeka ne sme sodit po platnicah, vendar me že njena drža, odnost in način nastopanja prepričujeta da je temu res. V taki družbi pa je nemogoče delat - kar pa ...prikaži več je mogoče tudi bil namen.