Slovenija
17 ogledov

Sedmič gre rado

Franci Kek iz Zaresa poskuša preprečiti sedenje na dveh stolih. Andrej Vizjak, S Žurnal24 main
Župani poslanci. Poslanci spet poskušajo preprečiti sedenje na dveh stolih. Že sedmič.

Odločitev. Da je županski lobi v parlamentu očitno precej močan, dokazuje dejstvo, da bo v torek že sedmič potekalo glasovanje o ukinitvi dvojne funkcije poslancev in županov. Glasove za je obljubilo 48 poslancev. Glede na to, da je glasovanje javno, predlagatelj sprememb zakona Franci Kek iz Zaresa pravi, da se bo zdaj videla "njihova moralno-etična drža. A že zdaj nekateri napovedujejo, da bodo zaradi obveznosti na glasovanju manjkali".

"To je neprava tema"
Preprečevanju sedenja na dveh stolih ostro nasprotujejo v največji opozicijski stranki. Andrej Vizjak iz SDS tako pravi, da bi bilo bolje, če bi se koalicija ukvarjala s pomembnejšimi temami, kot sta denimo ohranjanje delovnih mest in finančna stabilnost države. Kek odgovarja, da to za državo res ni najpomembnejša tema, a je med najpomembnejšimi za tiste, ki želijo ohraniti privilegije.

Neenotna koalicija
Podpise podpore ni prispeval nobeden izmed poslancev SDS in SLS. Prav tako spremembe zakonov ne podpirajo vsi koalicijski poslanci. V parlamentu je sicer 18 poslancev, ki so hkrati tudi župani.

Analitiki menijo, da so župani v prednosti predvsem na volitvah, saj so prepoznavnejši. Kek odgovarja, da to pri spreminjanju zakona ni ključno, saj je pomembnejše, "da sta tako županska kot poslanska funkcija resni, en človek pa obeh resno ne more opravljati". V SDS so prepričani, da je težava zgolj pri velikih občinah, zato so predlagali, da bi prepoved veljala le pri mestnih občinah. Predlog je bil zavrnjen, saj v koaliciji menijo, da to ne reši težav neenotnega zastopanja interesov vseh volivk in volivcev.

Igor Kaucic, profesor na pravni fakulteti v Lj | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Miniintervju: "Župani ne skrivajo lobiranja"

1 Zakaj je združevanje poslanske in županske funkcije sporno?
V državnem zboru morajo biti zastopani interesi vseh. Iz splošnega se ne sme preiti v zastopanje lokalnih interesov. Prav tako gre za združevanje izvršilne in zakonodajne funkcije, kar je nesprejemljivo.

2 V kakšni prednosti so občine, ki imajo v parlamentu svoje župane?
Župani so pri lobiranju za financiranje svojih občin povsem odkriti. Občine, ki poslancev nimajo, so v neenakopravnem položaju.

3 Imajo župani prednost na državnozborskih volitvah?
Da, saj volilvi vedo, da bodo imeli veliko kositi, če bo njihov župan izvoljen v parlament. S tem ni nič narobe, a potem bi morali to omogočiti vsem 211 županom.

4 Bi predlog SDS, da se dvojna funkcija prepove le v mestnih občinah, stvar razrešil?
Ne, ker to ne reši problema neenakopravnega zastopanja interesov.

5 Mislite, da bodo poslanci tokrat izglasovali konec dvojne funkcije?

Dvomim. Vsaka stranka ima svojo računico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.