Slovenija
22007 ogledov

Šef blejskega turizma: Slovenci se poleti Bledu ognite

Bled cerkev blejsko jezero Shutterstock
Šef blejskega turizma apelira na enodnevne slovenske obiskovalce, da se v poletnih mesecih izognejo Bledu.

"V zadnjih treh letih je število gostov in nočitev poraslo za praktično 50 odstotkov. Srečujemo se z res neverjetnim porastom in roko na srce smo temu komaj kos," pravi v. d. direktorja Turizma Bled Matjaž Berčon. "Zato zlasti na dnevne, slovenske obiskovalce apeliramo, da se morda v teh poletnih mesecih izognejo Bledu si ga za svojo destinacijo izberejo jeseni, pozimi ali spomladi, ko ni takšne gneče. So pa seveda vedno dobrodošli," dodaja Berčon.

Matjaž Berčon, občina Bled  | Avtor: Renata Reneja Škrjanc Renata Reneja Škrjanc

"Slovenci pridite raje jeseni!"

Letošnji množični turistični obisk na Bledu in v Bohinju namreč povzroča nemalo težav, ki so povezane predvsem z gnečo na cestah in nepravilnim parkiranjem. V Bohinju zato turiste in obiskovalce pozivajo k upoštevanju pravil ter razmišljajo o dvigu cene parkiranja in kazni. Na Bledu pa enodnevne obiskovalce pozivajo, naj raje pridejo jeseni.

Na Bledu se je sicer v zadnjih letih močno povečalo število stacionarnih gostov, saj so ob skokovitem porastu turizma v Sloveniji, dobili več kot 1500 postelj v zasebnih namestitvah, nekaj tudi v segmentu Airbnb.

S porastom števila gostov se na Bledu pojavlja tudi več kršitev na področju splošne prometne varnosti, parkirnih režimov in črnega kampiranja. V Bohinju pa jih najbolj motijo vozila, ki so še posebej ob Bohinjskem jezeru parkirana vsepovsod.

Bohinj, julij 2015 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V Bohinju bi podražili parkiranje

Bohinjski župan Franc Kramar bo občinskemu svetu predlagal, naj sprejme ukrepe, s katerimi bodo v prihodnje zaostrili prihod v Bohinj z osebnimi vozili. Takšna ukrepa sta lahko precejšen dvig cen parkiranja, ki je ob jezeru trenutno 1,5 evra na uro, in dvig kazni za napačno parkiranje, ki znaša 80 evrov.

"Naredil bom vse, da zaščitimo premoženje domačinov in okolje ter da omogočimo obiskovalcem, da ga doživljajo na nek normalen način in ne tako kot sedaj," je izpostavil Kramar in pojasnil, da obiskovalci ne upoštevajo nobenih pravil. Tako je denimo brezplačno parkirišče, od koder do jezera pelje avtobus, na pol prazno, v Ukancu pa je zaparkirano vse, tudi poti in kmetijska zemljišča.

Gre za okolje, ki je varovano s posebnim zakonom o Triglavskem narodnem parku in Kramar je prepričan, da bi zanj morali skrbeti tudi država in okoljevarstveni nadzorniki, ki lahko napačno parkiranje sankcionirajo s kaznimi do 1000 evrov. Trenutno pa je vzpostavljanje reda prepuščeno občinskim redarjem in enemu policistu, zato je stanje neobvladljivo.

"Prvo pravilo, ki se ga držimo v Bohinju je, da nikogar ne želimo odgnati, ampak z uvajanjem ukrepov omogočiti vsem, da kakovostno in dobro doživijo to okolje. Seveda moramo naprej pomisliti na lokalno prebivalstvo, potem stacionarne goste in potem enodnevne, ki želijo posebej v vročih dneh obiskati jezero," je izpostavil tudi direktor Turizma Bohinj Klemen Langus.

Informacijska točka TNP bo tudi v Bohinju. (Foto: Polona Pegan) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kampiranje na črno

Kot je poudaril, se morajo tudi gostje zavedati, da imajo nekatere obveznosti in da morajo upoštevati pravila. "Če doma ne parkiram na zelenici ampak na parkirišču, moram tudi na dopustu ravnati tako in upoštevati pravila ter če so parkirišča ob jezeru polna, parkirati na enem od parkirišč v dolini ter se do jezera pripeljati z javnim prevozom," je navedel kot primer.

Težave so tudi s kampiranjem na črno in kurjenjem ognja. V torek zjutraj so denimo redarji na brezplačnem parkirišču, na katerem ni dovoljeno prenočevanje, našteli 40 avtodomov. "Nekateri mislijo, da je turistom vse dovoljeno, vendar ko njihovo obnašanje preraste v vandalizem, je treba ukrepati, saj si tudi dobri gostje takšnega nereda ne želijo," je sklenil Kramar.

Komentarjev 45
  • Anton Slapnik 17:46 10.avgust 2017.

    tako se dela, bled in bohinj naj postaneta po tisočletnem načrtu za elitne enote njim priljubljenega hajnriha osrednje pribežališče in prostor za relaksacijo po napornem delu, nekja takega se je zahotelo tudi joškotu in morilcem slovenskega naroda, pa jim je ...prikaži večje uspelo kraje samo še bolj pogrezniti v gnojnico

  • Avatar mike1968
    mike1968 14:02 10.avgust 2017.

    Neumne izjave. S tem da direktor vedeti, da so za njega vredni samo tujci. Kdo je kriv, da imajo infrastrukturo še iz Franca Jožefa? Za Bohinj pa bi dejal, da je za gosta zelo slabo poskrbljeno saj ni neke dobre ...prikaži veče ponudbe. Bohinj bi se dal zelo razširiti in modernizirati in lahko bi poskrbeli za več zabave in za več gostinske ponudbe

  • Mahi 13:30 10.avgust 2017.

    Kakšen zavajajoč naslov.