Slovenija
5637 ogledov

Šef daje neprimerne opazke, kaj lahko storim?

moški in ženska v pisarni zaskrbljeno gledata dokumente Profimedia
Kaj lahko stori posameznik, ki je na delovnem mestu deležen neprimernega obnašanja nadrejenih? Odgovarja pravni strokovnjak.

Boštjan J. Turk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme. 

Na delovnem mestu sem pogosto priča neprimernega obnašanja mojega šefa, ki se izraža zelo opolzko, mi daje neprimerne opazke seksualnega značaja ipd. Enakega ravnanja so deležne tudi moje sodelavke, tako da nam v službi enostavno ni več prijetno. Plača sicer ni slaba, a tako kot zdaj ne bo šlo več naprej. Zelo bom vesela vašega nasveta, kakšne pravne možnosti imam v takem primeru, ne da bi ob tem ostala brez zaposlitve. 
  
Zahvaljujem se za vaše vprašanje. 

V zadnjem obdobju se tudi v Sloveniji pojavlja čedalje več mobinga na delovnem mestu. Gre za eno hujših kršitev tako delovnopravne zakonodaje, kot tudi etičnih načel, ki nikakor ne sodi v civilizirano okolje. Zgoraj omenjeno primitivno obnašanje vašega šefa vsekakor izpolnjuje zakonske znake mobinga.   

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v 46. členu namreč določa, da mora delodajalec varovati in spoštovati delavčevo osebnost ter upoštevati in ščititi delavčevo zasebnost, v skladu s 47. členom istega zakona pa je delodajalec dolžan zagotavljati takšno delovno okolje, v katerem noben delavec ne bo izpostavljen spolnemu in drugemu nadlegovanju ali trpinčenju s strani delodajalca, predpostavljenih ali sodelavcev. 

Mobing je tudi kaznivo dejanje. 197. člen kazenskega zakonika (KZ-1) namreč določa, da, kdor na delovnem mestu ali v zvezi z delom, s spolnim nadlegovanjem, psihičnim nasiljem, trpinčenjem ali neenakopravnim obravnavanjem povzroči drugemu zaposlenemu ponižanje ali prestrašenost, se kaznuje z zaporom do dveh let. Če ima zgoraj omenjeno dejanje za posledico psihično, psihosomatsko ali fizično obolenje ali zmanjšanje delovne storilnosti zaposlenega, se storilec kaznuje z zaporom do treh let.

A kako ukrepati v vašem primeru? Predvsem priporočam, da komunikacija z delodajalcem poteka strogo v pisni obliki - zaradi dokaznih namenov. Delodajalca najprej pisno opozorite, da mobing odpravi. Določite mu tudi najkrajši možni rok za njegovo odpravo.

Če vas je strah, da boste zaradi takega obvestila izgubili zaposlitev, je strah povsem odveč, saj vas zakonodaja dobro varuje. Poleg tega imate tudi možnost, da delodajalca anonimno prijavite na Inšpektorat RS za delo. S tako prijavo se ne boste neposredno izpostavili, inšpektorat pa bo delodajalca preveril, ali je izvedel vse zakonsko obvezne preventivne ukrepe za odpravo mobinga, ter zahteval vzpostavitev varnega in zdravega okolja na delovnem mestu. 

Zoper izvajalca mobinga je možno vložiti tudi odškodninsko tožbo. V primeru, če bo uspešna, lahko dobite enako odškodnino, kot če bi vam bila odpovedana pogodba o zaposlitvi iz poslovnih razlogov.

Mag. Boštjan J. Turk

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Soljatar 11:40 02.april 2023.

    eni so res mal preveč občutljivi...čez en uho not, čez druzga vn pa čao...

  • Avatar karjola
    karjola 11:16 02.april 2023.

    Isto je bilo v šparu. na začetku vsi prijazni. prav lepo je bilo delat. ko pa je ta glavni začel z čistkami je postalo neznosno. vsem po vrsti je grozil in punce šlatal. ene so ga prijavile vendar je še ...prikaži več vedno bil vodja in še vedno šlatal. nas stare babe itak ni šlatal. Vidim pa da je mobinga v trgovinah ogromno. Dejmo punce, prijavljat na inšrekcijo.

  • rd2dmk2 10:11 02.april 2023.

    zamenjaj službo, ne toži, ne obešaj na zvon. ne sekiraj se zaradi odpravnine. samo pojdi. kajti eno ti povem. tvoje znanje in sposobnosti bodo vredne nič, ko bo kadrovik nove firme zvedel za tvoje upiranje šefom in tožarjenje s bivšo ...prikaži večšo firmo. tile bluzijo kolk si zavarovan. ma figo si.. dober glas seže v deveto, slab pa na drug konec sveta. noben te ne bo zaposlu. zapomni si noben. pa čeravno si tavelka klasa in prva špica. direktorji so povsod isti. požri, inhireo pejd.