Slovenija
12 ogledov

Šef Deutsche Bank vznemiril vlagatelje

Josef Ackermann dvomi o uspešnosti grškega varčevanja in odplačevanja dolga. (Fo Žurnal24 main
Josef Ackermann je izrazil dvom, da bo Grčija zmožna poplačati svoje dolgove, in povzročil nove valove vznemirjenja na že tako živčnih finančnih trgih.

"Imam svoje dvome, ali je Grčija v danem časovnem obdobju zmožna odplačati vse svoje dolgove," je v televizijskem intervjuju dejal Ackermann. Po njegovih besedah bo poplačilo dolga od Grčije terjalo "izredne napore". Šef DB je sicer pomagal organizirati prispevek gospodarstva k milijardnemu svežnju pomoči Grčiji, DB pa ima v lasti tudi precej grških obveznic.

Ackermannova izjava je izzvala manjši nemir na finančnih trgih in navzgor pognala cene zavarovanj za primer nezmožnosti poplačila grških obveznic. Evro je v primerjavi z dolarjem padel na najnižjo vrednost od marca 2009 kljub napovedanim varčevalnim ukrepom Portugalske.

Spomnimo, EU je konec minulega tedna sprejela 750 milijard evrov vreden paket pomoči Grčiji, ki naj bi oživil finančne trge. Te že dalj časa skrbi, da Grčija in še nekatere druge evrske države ne bodo zmožne odplačati svojih dolgov, kar bi zamajalo obstoj evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.