Slovenija
22 ogledov

Šef hoče večjo učinkovitost

Policija Andrej Leban
Menjava. Namesto s kriminalom se novi direktor koprske policije najprej ukvarja z morebitno selitvijo.

“Generalni direktor policije Stanislav Veniger je javno že večkrat poudaril, da želi imeti na ključnih mestih v policiji vodje, ki jim zaupa, verjame v njihovo visoko strokovnost in od katerih pričakuje tudi večjo učinkovitost pri vodenju enot,” na generalni policijski upravi (GPU) navajajo razloge za kadrovsko spremembo v vrhu Policijske uprave (PU) Koper.

Študija fakultete za upravo in ljubljanske ekonomske fakultete je sicer pokazala, da je koprska PU (ob celjski) najmanj učinkovita v državi. Statistika kaže, da preišče dobro polovico kaznivih dejanj na svojem območju, policija pa sicer z lastno dejavnostjo v povprečju odkrije le dobrih 11 odstotkov vseh kaznivih dejanj.

Ukvarjali se bodo s selitvijo

Novi direktor koprske PU Danimir Rebec ima pod seboj 870 zaposlenih, skoraj 70 jih je prej delalo v pred poldrugim letom ukinjeni postojnski PU – ta je bila ukinjena zaradi zniževanja stroškov v policiji. Takrat so na GPU ocenjevali, da “stavba funkcionalno ne ustreza potrebam policije”. A notranji minister Gorenak je pred dnevi izjavil, da bi veljalo del uprave zdaj iz Kopra seliti nazaj v Postojno, tudi zaradi neizkoriščenosti stavbe nekdanje PU.

Stavba koprske uprave se sicer pogreza in visi, zaradi česar so pred dvema letoma davkoplačevalci plačali izravnavo tal v njej. Zaposleni imajo vseeno težave z zdravjem in neuradno napovedujejo, da bodo zaostrili vprašanje prostorske rešitve, v Postojno pa se ne želijo seliti. Koper je upravno središče, tam je sodišče, na tem območju je več kriminala, interni izračuni pa naj bi kazali tudi, da se selitev v Postojno ne izplača. Uradno na PU Koper sicer odgovarjajo le, da bodo proučili pozitivne in negativne strani morebitne selitve.

Komentarjev 2
  • graff 17:41 04.februar 2013.

    Končno so na obali dobili sposobnega direktorja, ki pa bo zelo dolgo popravljal in odpravljal napake predhodnika.

  • dragec 08:50 04.februar 2013.

    VERJETNO JE TUDI ON ČLAN SDS???