Slovenija
2179 ogledov

Šef nacionalke bi zvišal RTV prispevek

Andrej Grah Whatmough
1/2
Adrian Pregelj/RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough
Prvi mož RTV Slovenija poudarja, da je zavod prvič po letu 2015 posloval s pozitivno ničlo in med drugim pozval k uskladitvi RTV-prispevka z inflacijo.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal v. d. generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Grah Whatmough, je letno poročilo in zaključni račun za lansko leto v sredo na predlog vodstva zavoda sprejel nadzorni svet RTVS, rezultat poslovanja pa je prvič po letu 2015 pozitiven, in sicer v višini 96.000 evrov. Lansko leto je torej zavod zaključil s "pozitivno ničlo", kar je po besedah v. d. generalnega direktorja odličen dosežek.

Zavod je imel lani 137,8 milijona evrov prihodkov, kar je skoraj šest milijonov evrov več kot preteklo leto. Na to je po njegovih besedah vplivalo več dejavnikov. "Pohvalimo se lahko, da imamo že dve leti praktično rekordne poslovne prihodke, tako na segmentu rtv-prispevka kot tudi na segmentu tržnih dejavnosti," je izpostavil.

Zelo velik vpliv na poslovanje RTVS pa je imelo tudi zmanjšanje stroškov dela. V letih 2021 in 2022 se je namreč po njegovih besedah izvajala kadrovska sanacija iz naslova dveh aneksov h kolektivni pogodbi, trend padanja števila zaposlenih se je tako v zadnjih dveh letih kar precej intenziviral. Če so leto 2020 zaključili s skoraj 2250 zaposlenimi, jih je bilo zadnji dan lanskega leta 2126, je še dejal Grah Whatmough.

Natančnih podatkov o tem, koliko zaposlenih je bilo v zadnjih dveh letih odpuščenih iz poslovnih razlogov, Grah Whatmough nima, v lanskem pa letu pa jih je odšlo nekaj več kot 60. Tem je bilo izplačanih za nekaj več kot 1,1 milijona odpravnin, podatka, koliko je znašala najvišja, pa v. d. generalnega direktorja nima. Odpravnine so sicer nižje od predvidenih, saj so z aneksi h kolektivni pogodbi suspendirali določbe o višini odpravnin in so sedaj te omejene na deset povprečnih plač zaposlenega. Sredstva za njihovo izplačilo so sicer lani pridobili s prodajo delnic Eutelsata.

RTV Slovenija | Avtor: Anže Petkovšek RTV Slovenija Anže Petkovšek

Zadnji aneks h kolektivni pogodbi omogoča odhode zaposlenih tudi v letošnjem letu, a sedanje vodstvo po njegovih besedah programa razreševanja presežnih delavcev ne bo izvajalo, pač pa bo to vprašanje za novo vodstvo s polnim mandatom. Tudi podatka, koliko zaposlenih bi lahko odšlo letos, nima, ocenjuje pa, da okrog 70. Na vprašanje, ali bo v tem primeru na RTVS ostalo dovolj zaposlenih za izvajanje zakonsko določenih obveznosti, je odgovoril, da "absolutno".

Na poslovanje RTVS pa niso vplivali le pozitivni, ampak tudi negativni dejavniki, je še poudaril Grah Whatmough. Prvi je po njegovih besedah višina rtv-prispevka, ki je nespremenjena že od leta 2012, kljub temu pa ga uspejo vsako leto pobrati več, saj "bolj intenzivno izvršujejo to, kar zakon tako ali tako predvideva". Če pa bi se višina rtv-prispevka uskladila z inflacijo, bi to na letni ravni prineslo 26 milijonov evrov več prihodkov, je še dejal.

Poleg dviga plač v javnem sektorju je po njegovih besedah negativen dejavnik, ki je vplival na poslovanje zavoda, tudi "dramatično visoka cena električne energije". Razlika v stroških električne energije je po njegovih besedah skoraj pet milijonov evrov, zaradi povečanih odhodkov pa zavod ni prejel nobene pomoči države. Če bi jo, bi "namesto o pozitivni ničli lahko govorili o konkretnem dobičku", je še dejal.

Kljub nekaterim napovedim v medijih sicer Grah Whatmough ni komentiral morebitne odločitve ustavnega sodišča glede novele zakona o RTVS. Ustavno sodišče ima namreč danes znova na mizi pobudo za oceno ustavnosti omenjene novele s predlogom za začasno zadržanje, ki jo je vložilo več vodilnih na zavodu s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem.

Po poročanju medijev ni mogoče predvideti, kakšna bo odločitev osmih ustavnih sodnikov, saj je bil iz zadeve izločen ustavni sodnik Rok Čeferin. A po navedbah nekaterih medijev naj bi bil izid bodisi izenačen bodisi bi se večina sodnikov na koncu lahko odločila za začasno zadržanje.

Komentarjev 14
  • nostradamus 14:54 16.februar 2023.

    rtv narocnina je pod prisilo dobesedno kraja denarja cetudi ne gledam rtv in ne poslusam radija sem kot koristnik elektricne vticnice dolzan placevati narocnino ..........to je neposteno do naroda ki je prisiljen v placilo narocnine zakaj se rtv ne doda ...prikaži več v programsko shemo in kdor bo zelel (itak nimas kaj gledati) bo pac placal in gledal kdor ne pac ne bo potem se bo zagotovo zmanjsalo stevilo zaposlenih in izboljsal program tako pa placa pride pa ce ljudje delajo ali pa ne

  • Kmodri 14:16 16.februar 2023.

    Najprej naj sebi zniža plačo in "Zlato padalo" za odpravnino, ko bo odpuščen!

  • QSprm 13:26 16.februar 2023.

    Odkar je tale nas "javni medij" pred 3 leti degradiral v rezimsko porocevalsko agencijo, je izgubil cisto vso verodostojnost. Sirjenje in promocija rezimskih pamfletov, promoviranje genocidnih lazi in serijskih morilcev pod krinko "stroke" ter vsesplosna cenzura, so samo del uvajanja ...prikaži več enoumja in tiranije. Izrojeni degeneriranci v vodstvu in prodane duse kvazi novinarjev v eni hisi so recept za katastrofo. Tocno to imamo, nacionalno sramoto.