Slovenija
5891 ogledov

Šef policije o Stevanoviću: Tega ne bom ne potrdil ne zanikal

protest proti PCT
1/4
Anže Petkovšek Zoran Stevanović
"Uporaba sile je odvisna od razmer na terenu. Da so policisti lahko vzpostavili red in mir, je bila ta potrebna," je v Odmevih na TV Slovenija uporabo prisilnih sredstev nad protestniki pojasnjeval direktor policije Anton Olaj.

Reakcijo policije, po ocenah nekaterih s prekomerno uporabo nasilja, je po Olajevem mnenju sprožilo več elementov.

"Poleg neposrednega ogrožanja reda in mira ter varnosti v cestnem prometu je treba vedeti, da je istočasno potekalo tudi varovanje diplomatov na vrhu EU-Zahodni Balkan. Zato je moja odredba določala omejitev gibanja na nekaterih območjih. Vsa ta množica se je gibala tudi proti tem območjem, kjer bi lahko prišlo do ogrožanja varovanih oseb, smo jih morali zavarovati," je povedal.

Anton Olaj | Avtor: MNZ Policija MNZ Policija
Na očitke, da so se sredi obstreljevanja z gumijastimi naboji, solzivcem in vodnim topom znašli tudi otroci, starejši in mimoidoči, je Olaj dejal, da je policija že dan prej opozarjala ljudi, da bodo v torek na tem območju veljali posebni pogoji za gibanje: "Pozivali smo k mirnemu zbiranju, naj ljudje ne vozijo s sabo otrok in da bomo odločno ukrepali. Ljudem smo želeli dopovedati, da bo na tem območju poseben režim, kjer se lahko pričakuje, da bo morala policija ukrepati."

Protest ni bil prijavljen, zato ga niso mogli prepovedati. Ko so proti policistom začele leteti granitne kocke in različni predmeti, so shod razpustili. "Protestniki so ogrožali tudi pravila cestnega prometa, red je bilo treba vzpostaviti. Ker se navodila niso upoštevala, je bilo treba uporabiti prisilna sredstva. Že v preteklosti se je izkazalo, da so plinska sredstva učinkovita," je ravnanje policije pohvalil Olaj.

Nasilneže je policija pridržala, zoper njih potekajo postopki. Dva sta še pridržana, nekateri od njih so bili na dogodke zelo dobro pripravljeni, s seboj so imeli plinske maske.

protest proti PCT | Avtor: Anže Petkovšek Protest proti PCT Anže Petkovšek

Na vprašanje, ali je med pridržanimi tudi Zoran Stevanović je Olaj odgovoril: "Tega ne bom niti potrdil niti zanikal."

Poudaril je še, da bo policija vedno ravnala zakonito, da pa so bile v torek okoliščine drugačne zaradi posebne odredbe: "Mi bomo na vse proteste tudi v prihodnje pripravljeni!"

Olaj je še odločno zanikal, da bi bilo posredovanje policije tako nasilno zaradi pritiskov z vrha politike.

protest proti PCT | Avtor: Anže Petkovšek Protest proti PCT Anže Petkovšek

Komentarjev 21
  • Kirka 13:19 07.oktober 2021.

    https://www.24ur.com/novice/slovenija/protesti_4.html

  • sandi76 09:39 07.oktober 2021.

    Dokler bodo huligani in vandali razgrajali po Ljubljani , zapirali ceste, metali kocke, omejevali ostale državljane (ob tem da se kao borijo za svobodo) , toliko časa bo potrebna represija ! Očitno nekaterim ni jasno, kaj so miroljubni protesti in ...prikaži večn kaj je vandalizem !

  • Stane Adamič 09:11 07.oktober 2021.

    Torej komentatorji tukaj gori, kateri zagovarjate nasilje? Razbijal je po ulici, prevračal koše, vrgel granitno kocko v policista in ON je revček, ker je dobil solzne oči po solzivcu???? A imate VI sploh kakšne družbene norme, kako so vas vzgojili ...prikaži več v družini, verjetno ste iz razpadle družine alkoholikov? Res ne razumem človeka kateri zagovarja nasilje a ne gre na volitve.