Slovenija
358 ogledov

Šef preiskovalcev med upokojence ali samo v novo službo?

Predvolilna kampanija Roberta Slodeja v Mežici Facebook
V tekmi za župana je šefa preiskav na NPU podprl tudi predsednik združenja lobistov. Nekateri policisti se zato bojijo, da bi s policije odtekali podatki kriminalističnih preiskav.

Šef preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) Robert Slodej konec leta zapušča policijo. "31. decembra odhaja v pokoj in s tem zaključuje svojo poklicno kariero v policiji," pojasnjujejo na Generalni policijski upravi.

Na zadnjih lokalnih volitvah se je Slodej neuspešno potegoval za županski položaj v Mežici, pri čemer pa ga kot neodvisnega kandidata za župana na predvolilne shode niso prihajali podpirati le volivci temveč tudi nekaterih uspešni in vplivni posamezniki, med drugim uspešni poslovneži, gospodarstveniki na Koroškem ter tudi trenutni poslanec v Evropskem parlamentu Igor Šoltes. Slodejeve sodelavce in ostale policiste pa je najbolj razburilo njegovo srečanje na enem od teh shodov s predsednikom Združenja lobistov Slovenije Mihaelom Ciglerjem.

Kot opozarjajo nekateri preiskovalci, so njuna druženja oziroma celo Ciglerjevo neposredno izrekanje podpore Slodejevi kandidaturi za župana lahko najmanj sporna. Cigler naj bi namreč sodeloval tudi z nekaterimi podjetji, ki jih zaradi različnih domnevnih zlorab in nezakonitosti preiskuje NPU. Podobno razburjeni so bili policisti že pred časom, ko se je na zasebnem, prijateljskem kosilu tedanji minister za notranje zadeve Vinko Gorenak sestal z zdaj obsojenim nekdanjim šefom Istrabenza Igorjem Bavčarjem.

Opozorjen, kaj sme in česa ne

Slodeja so sicer takoj, ko je najavil kandidaturo, opozorili tudi o čem sme in o čem ne sme govoriti kot županski kandidat ter česa se mora izogibati.

"Javni uslužbenec je bil v času, ko je kandidiral za občinskega župana, s strani vodstva opozorjen, da v predvolilno kampanjo ne sme vključevati službenih  zadev. V policiji z vidika etičnih  meril obsojamo vsako prepletanje našega delovanja s političnim udejstvovanjem," dodajajo na policiji.

Dolžan je varovati podatke o postopkih

Preiskovalce pa, poleg ugleda policije, najbolj skrbi morebitno odtekanje informacij, ki bi jih lahko posamezniki pričakovali v zameno za to, da podprejo določenega kandidata za župana, v tem primeru Slodeja. Prepričani so, da lahko zgolj vljudnostni pogovor ali samo skopa omemba, da policija vodi določene postopke, že brez njihovega natančnega opisa posameznikom - ki pridejo le po potrditev, da postopek poteka - močno ogrozi postopek. Predvsem pa osebam, ki nekoga pošljejo po željene informacije o postopkih, omogočijo, da zabrišejo sledi, ki bi policijo vodile do potrebnih dokazov. Slodej pa naj bi, tako policisti, kot eden od vodilnih in najbolje obveščenih uslužbencev NPU imel pregled nad praktično vsem, kar pod drobnogled vzamejo preiskovalci.

A na policiji verjamejo, da se Slodej kot dolgoletni policist in kot eden od vodilnih na NPU vendarle zaveda svojih odgovornosti. "Uslužbenci policije so dolžni ravnati s podatki v skladu s predpisi, ki urejajo ravnanje z osebnimi, tajnimi in drugimi varovanimi podatki policije, dostop do teh podatkov pa je dopusten izključno v zvezi s policijskimi nalogami, ki jih opravljajo. Sistem upravljanja z dokumentarnim gradivom in drugimi podatki policije je urejen na način, da uslužbencu delavcu policije omogoča dostop in vpogled le v tiste dokumente in podatke, ki se nanašajo na policijske naloge, ki jih opravlja oziroma vodi. Vsi vpogledi v informacijske baze podatkov se ustrezno evidentirajo," dodajajo. 

Slodej bo do upokojitve le še zaključil trenutno odprte preiskave, nobena od njih pa naj ne bi vključujevala pregleda podjetij, ki sodelujejo z lobistom Ciglerjem.

A tudi, če bi Slodej v vseh teh primerih razpolagal s podatki, ki bi koristili ali zanimali posameznike povezane bodisi s Ciglerjem bodisi z drugimi lobisti, jih Slodej praviloma vsaj v pisni obliki ne bi mogel posredovati. "Podatki oziroma dokumenti se smejo fotokopirati in razmnoževati izključno v zvezi z namenom opravljanja policijskih nalog, dokumentarno gradivo pa se hrani v zato ustreznih prostorih policije. Policisti so dolžni v skladu z zakonodajo in Kodeksom policijske etike varovati poklicno tajnost in ne smejo neupravičeno uporabljati in razkrivati podatkov in informacij, do katerih prihajajo pri opravljanju uradnih nalog. Osebnega arhiva pa policisti ne smejo voditi. Vso gradivo mora biti po zaključku preiskave poslano pristojnemu tožilstvu, en izvod pa se hrani v predpisanih zbirkah," opozarjajo na policiji.

Upokojitev ali nova služba?

Zaenkrat sicer ni jasno, ali bo Slodej prihodnje leto res postal upokojenec ali le odhaja v novo službo. Ne bi sicer bil prvi nekdanji policist, ki bi se po upokojitvi odločil le za spremembo poklica. V začetku avgusta je denimo dotedanji namestnik generalnega direktorja policije Karol Turk po upokojitvi postal svetovalec uprave Gorenja v Velenju za korporativno varnost.

"Za to zaposlitev smo se odločili z namenom nadgradnje korporacijske varnosti," poudarjajo na Gorenju.

Slodej naj bi se po nedavno spodleteli županski kandidaturi prijavil na razpis Slovenskih železnic, ki iščejo novega vodjo projekta za skladnost poslovanja. Slodej za pojasnila o tem, ali se res poteguje za novo službo, ni dosegljiv.

Na SŽ poudarjajo, da "postopek izbire najbolj primernega kandidata za delovno mesto vodje projekta za skladnost poslovanja in integriteto še ni končan."

Zato tudi še ni znano, koliko točno bo novi vodja projektov za skladnost poslovanja in integriteto na SŽ zaslužil vsak mesec. "Plača zaposlenega na tem delovnem mestu bo v skladu s pravili SŽ in ne bo presegala 70 odstotkov plače generalnega direktorja," dodajajo na SŽ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.