Slovenija
13450 ogledov

Šef vladnega urada v popoldanskem času bogato služi

Uroš Urbanija Saša Despot
Direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija, ki je v zadnjih dneh razburkal javnost s tvitom, v katerem ljudi prosi za pomoč pri 'razkrinkavanju' in 'objavljanju' imen novinarjev in sodnikov, ki ne ravnajo kot si aktualna oblast želi. Na portalu necenzurirano.si so danes razkrili še, da poleg vodenja vladnega urada, Urbanija opravlja še eno zelo donosno službo.

Opozicija se je na Urbanijev tvit ostro odzvala, češ da gre za poskus pregona novinarjev, Marko Milosavljević, profesor s fakultete za družbene vede pa je njegovo zahtevo ocenil kot logiko diktatur.

Urbanija ima, kot ugotavljajo novinarji portala necenzurirano.si, dovolj časa za donosne zasebne posle v turizmu. Leta 2014 se je namreč začel ukvarjati s kupovanjem in oddajanjem luksuznih koč na Veliki planini.

Leta 2014 je po poročanju necenzurirano.si njegova življenjska sopotnica kupila prvo kočo na Veliki planini, nato se je njun nepremičninski portfelj hitro povečeval. Februarja 2014 je njegova partnerka kupila kočo Zlatico. Koliko je plačala zanjo, ni znano. Dobri dve leti za tem je Urbanija za nekaj manj kot 60 tisočakov kupil kočo Encijan, leta 2018 pa za 80 tisočakov še kočo Gorenjko. Večji del nakupov sta opravila z lastnimi sredstvi. Na nepremičninah, tudi v tisti, v kateri sta stalno prijavljena, pa ni nobenih hipotek, še pišejo pri necenzurirano.si

V preteklosti je Uroš Urbanija veliko kolobaril po slovenskih medijih, zamenjal je kopico služb. Bil je odgovorni urednik Planet TV, urednik na Slovenski tiskovni agenciji in spletnem portalu RTV Slovenija, pa tudi odgovorni urednik Nova24TV.

Urbanija koče upravlja prek podjetja VPR1, ki ima dva zaposlena. Lani je ustvarilo 192 tisoč evrov prihodkov. „Kdor želi rezervirati eno od koč, s katerimi upravlja Urbanija, bo na spletni strani našel prav njegovo osebno mobilno številko,“ so še zapisali.


Velika planina | Avtor: Velika planina Velika planina

Vladni oziroma državni funkcionarji so z namenom preprečevanja konflikta interesov pri opravljanju drugih dejavnosti zelo omejeni.

Zakon denimo izrecno prepoveduje ukvarjanje s pridobitno dejavnostjo za uradnike na položajih generalnega direktorja, generalnega sekretarja, predstojnika organa v sestavi, predstojnika vladne službe, načelnika upravne enote in direktorja občinske uprave oziroma tajnika občine. Uroš Urbanija vodi vladno službo.


 

Komentarjev 43
  • silvo1 13:46 05.avgust 2020.

    opica kot opica. A res je VB odšla zaradi tega? Debil kot debil

  • Naklonsky 07:30 05.avgust 2020.

    Tip ima popolnoma prav. In kaj, če si je kupil nekaj nepremičnin in jih oddaja? Celo ministri, bivši in sedanji imajo svoje d.o.o-je. Med drugim Jankovič, bivši predsednik stranke je to legalno in legitimno lahko počel? A je merilo samo ...prikaži večmo to, da si levo usmerjen in ti je vse dovoljeno? Skulirajte se malo!

  • Laznivi 18:06 04.avgust 2020.

    Veliko drzavnih institucij racuna na tradicionalno slovensko lastnost - pokvarjenost ,fousijo in izdajalstvo ,ta tip hoce da se izdaja ,financna uprava izdajalce obdarja ... Kaksen narod od k...