Slovenija
66 ogledov

Šef zdravilcev bo minister

Z ministrstva za zdravje nismo dobili nobenega glasu, kaj se dogaja z zakonom za Žurnal24 main
Zakon. Izvajanje zdravilske dejavnosti pod svoje okrilje v celoti prevzema ministrstvo za zdravje (MZ). Zdravilci. Pri Marušiču za pripombe vprašali zdravnike, ne pa zdravilcev.

Alternativa. Zakon o zdravilski dejavnosti, ki so ga na MZ popravljali leto in pol – prvi osnutek so predstavili novembra 2009 –, bo v naslednjih tednih, kot kaže, ugledal luč sveta. Nadomestil bo leta 2007 sprejeti zakon o zdravilstvu, ki je predvideval ustanovitev zdravilske zbornice in v praksi ni nikoli zaživel.

Do 50 tisoč evrov kazni
Jezik. Zdravilci bodo govorili v slovenščini ali jeziku, ki ga uporabnik razume. Prevajalci ne pridejo v poštev, pravijo na MZ. Zdravilec bo moral pojasniti metodo, uporabnik pa podpisati, da pojasnilo razume in da je privolil v obravnavo. 
Nazivi. Nazivi, kot je "doktor naravne medicine", niso dovoljeni. Zdravilec za imenom lahko doda svojo metodo.
 Kazni. Samostojnega zdravilca lahko ob kršitvi zakona doleti globa od 500 do osem tisoč evrov, pravno osebo pa od tisoč do 50 tisoč evrov.

Zdravilci z novim zakonom niso seznanjeni, nam je povedala predsednica sindikata zdravilcev Marija Marinko. Je pa MZ osnutek zakona posredovalo Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS), kjer menijo, da ne gre za dejavnost s področja zdravstva, zato niso pristojni, da bi se o tej dejavnosti izrekali.

Dvanajst držav že za
Na ZZS, ki jo vodi Gordana Živčec Kalan, pa se ne strinjajo, da bi izbrani zdravnik na prošnjo pacienta podal mnenje o primernosti zdravilskega sistema in zdravilske metode. "Svetovanje s področja zdravilstva ni naloga osebnega oziroma izbranega zdravnika. To bi ne nazadnje od zdravnika zahtevalo dodatna znanja in čas, ki je v zdravstvenem sistemu že tako skopo odmerjen," so dejali na zdravniški zbornici, kjer zato zahtevajo črtanje člena osnutka zakona, ki pravi, da zdravnik svoje mnenje poda brezplačno.

Zdravilci ali medicinci
Bodo pa zdravilci odgovorni za posledice zamujenega medicinskega zdravljenja, če ga ne bodo pravočasno svetovali ali če bodo stranko od njega odvračali. "Od zdravilca se ne pričakuje, da ugotavlja bolezenske znake kot zdravnik, lahko pa s pridobljenimi medicinskimi znanji oceni, da gre za hujše težave," so razložili na MZ. Tudi novi zakon od zdravilcev tako zahteva medicinsko znanje.

Z ministrstva za zdravje nismo dobili nobenega glasu, kaj se dogaja z zakonom za zdravilce, ki je že več kot eno leto pri njih.
Marija Marinko, predsednica sindikata zdravilcev

Tisti, ki nimajo srednješolske izobrazbe, bodo morali opraviti izpit iz zdravstvenih vsebin. Izjema so zdravilci, ki so starejši od 55 let in zdravilsko dejavnost opravljajo zadnjih pet let. Akupunkturo, homeopatijo, kiropraktiko in osteopatijo bodo lahko izvajali le tisti z diplomo medicinske fakultete.

Nadzor bo izvajalo MZ
Strokovni nadzori – na leto jih je predvidenih 20 – bodo v pristojnosti MZ in ne strokovnih združenj zdravilcev, kot je bilo predvideno sprva. "Strokovni nadzor lahko izvaja le največji strokovnjak nekega sistema zdravilstva," meni Željko Šušnjara, bioenergetik, ki deluje po metodi Zdenka Dumančiča. "Prav tako lahko licenco podeli zdravilec, ki metodo nauči, ne pa zdravnik, ki o tem načinu zdravljenja ničesar ne ve," je pojasnil Šušnjara.

Licence ne, register da
Licenciranje v novem predlogu zakona ni predvideno, bodo pa izvajalci zdravilske dejavnosti vpisani v register, ki ga bo prav tako vodilo MZ. To priznava, da njegovi uslužbenci nimajo strokovnega znanja s področja zdravilske dejavnosti, zato bodo ustanovili stalno komisijo, ki bo sestavljena iz predstavnikov različnih strokovnih združenj za posamezne zdravilske sisteme in zdravilske metode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.