Slovenija
14 ogledov

Šefu uprave dve plači, skupaj 7300 evrov

primorska 23.06.2011, koper, gaspar gaspar misic, foto barbara milavec
1/2
primorska 23.06.2011, koper, gaspar gaspar misic, foto barbara milavec
Trije člani uprave Peka prejemajo dve plači naenkrat, eno iz matične družbe, drugo iz invalidskega podjetja. Šef uprave tako prejme iz prve 4500, iz druge 2800 evrov.

Državni sekretar v kabinetu predsednice vlade Gašpar Gašpar Mišič je zelo optimističen glede prihodnosti tržiškega Peka. "Zanimanje potencialnih kupcev, ki so pripravljeni ohraniti proizvodnjo, je nad vsemi pričakovanji," je dejal v pogovoru za današnji Večer.

Veliko povpraševanje

Gašpar Mišič pravi, da vsak dan dobi kakšno novo povpraševanje za Peko. "Bo pa treba firmo temeljito prestrukturirati, samo z energetsko sanacijo proizvodnih hal bi lahko letno prihranili okoli pol milijona evrov. Podobno je v preostalih družbah, ki prosijo za pomoč," je dejal.

"Nezaslišano!"

Zdi se mu nezaslišano, da trije člani uprave Peka še vedno, tudi ko je podjetje na robu propada, prejemajo dve plači naenkrat. "Eno jim izplačuje matična družba, drugo pa invalidsko podjetje. Šef uprave Janez Sajovic tako dobi iz enega naslova 4500 evrov, iz drugega pa še 2800, skupno torej krepko nad sedem tisočakov mesečno. Nesprejemljivo!" je dejal.

Za pomoč prosi veliko podjetij

Podjetij, ki se obračajo na državo, je po besedah državnega sekretarja v kabinetu premierke Alenke Bratušek žal veliko, a o konkretnih imenih ni želel govoriti. Pri presoji vlade, ali pomagati neki družbi, je sicer ključen odgovor na vprašanje, ali ima podjetje perspektivo, trg, dobre izdelke in kupce zanje.

Mariborska livarna Maribor, Svea, Cimos in določena lesna podjetja, kot je npr. podjetje Iles, ki mu bo država po besedah Gašpar Mišiča prav tako pomagala s finančno injekcijo, vse to imajo. "Zato so vredna truda. Nekaj zadržkov je le okoli Svee, saj se je izkazalo, da ima njen največji lastnik gospod Garantini menda na računu okoli milijon in pol evrov denarja," je povedal.

Osimpex sreča v nesreči

Pri načrtovani privatizaciji se mu zdi ključno, da se išče lastnike iz panoge. "Ne sme se nam dogajati to, kar se je skoraj zgodilo s Pekom, ko je nekdo, ki se ukvarja z železom, skušal kupiti čevljarsko podjetje. V tem primeru smo imeli srečo v nesreči, da je imel Osimpex blokiran račun in je posel padel v vodo ..." je pojasnil.

"Poškili k sosedu, pa bo šlo..."

Na vprašanje, v kolikšni meri je ideja o prodaji državnega premoženja vsiljena iz Bruslja, je Gašpar Mišič dejal: "Še dobro, da kdo od nas kaj zahteva. Ko sam nisi sposoben upravljati lastnega sistema, potrebuješ nekoga, ki ti pomaga. Ko je bila v šoli kakšna naloga pretežka, si poškilil k sosedu in je šlo."

Komentarjev 6
  • jakec1897 17:40 09.junij 2013.

    Tale Sajovic ma tko nedolžno faco, da bi mu človek še 1 euro dal, po drugi strani pa 2 plači, delavci pa naj bi za prevoz in prehrano dobili bone za nakup čevljev. Sam pa si iz blagajne trgoivine poplača ...prikaži več službene telefone in registracijo službenega avtomobila.

  • Šemefuky 23:18 08.junij 2013.

    Ka si te nor. Pa ke te živimo. To je treba sterati vse u 3PM.

  • renemario 13:18 08.junij 2013.

    ...tudi vnaprej, da ne bo pomote.