Slovenija
90 ogledov

"Segregacija otrok v vrtcih"

otroci vrtec Živa Zakšek
Vegetarijanstvo. Jezen starš: Vegetarijanske hrane v vrtcih ne bo več. Prepoved naj bi dalo ministrstvo za zdravje. Zasebniki strpnejši. V javnih vrtcih vegetarijanci izjema, pri zasebnikih ne.

Prisila. Ogorčen starš nam je sporočil, da v vrtcu z izgovorom, da jim je tako naročilo ministrstvo za zdravje (MZ), nočejo več pripravljati vegetarijanskih obrokov.

Bolj papeški od papeža

"Otrok je star dve leti, do zdaj se je v vrtcu prehranjeval vegetarijansko, zdaj pa so dejali, da so dobili navodilo ministrstva za zdravje, da vegetarijanske hrane ne smejo več kuhati. Njemu naj bi še pogledali čez prste, drugemu, mlajšemu otroku pa ne več," razlaga ogorčen oče iz Gorenjske. Na zdravstvenem ministrstvu zanikajo, da bi poslali tovrstno okrožnico, saj naj bi bila komunikacija z vrtci v pristojnosti ministrstva za šolstvo. Tam jih je najprej bolj zanimalo, v katerem vrtcu so nam to razkrili, nato pa so nam naknadno odgovorili, da okrožnice sploh ni bilo. So pa na MZ priznali, da so že pred časom sprejeli stališče do vegetarijanstva, ki da ga v vrtcih odsvetujejo.

Prepoved hrane

Čeprav so strokovnjaki za prehrano in zdravniki, zbrani v pediatričnem kolegiju na MZ, ugotovili, da vegetarijanska prehrana tveganje predstavlja le, če se ne izvaja pravilno, menijo, da vegetarijanstvo v vrtce ne spada. "Različne obravnave otrok v javnih institucijah glede na posebna prepričanja in stališča različnih družin vodijo v segregacijo otrok, ki s stališča zdravstvene stroke ni upravičena," pravijo na MZ, in zato vrtcem svetujejo oblikovanje mešanih, torej tudi mesnih menijev. A na MZ poudarjajo, "da gre le za stališče, ki ni zavezujoče."

Zasebniki tolerantnejši

Tako ga razume tudi večina zasebnih koncesionarjev, ki vegetarijanski meni vidijo kot dodano vrednost v primerjavi z javnimi vrtci. Ustanoviteljica zasebnega vrtca Jana Joža Miklič pravi, "da morajo starši imeti pravico izbire za svojega otroka". Otroci, ki se prehranjujejo vegetarijansko, morajo imeti pisni pristanek staršev, na njihovem jedilniku pa nadomeščajo beljakovine.

"Otrok ne silimo z mesom"

V javnih vrtcih je zgodba drugačna, vegetarijanska prehrana je bolj kot ne izjema. Ljubljanski vrtec Najdihojca je eden od redkih, ki ima skupino, namenjeno vegetarijancem. V novomeškem vrtcu Ciciban, ki ga obiskuje okoli 700 otrok, imajo kar 40 različnih diet. "Otroci imajo v zadnjih letih več alergij in temu prilagajamo tudi jedilnike," pravi ravnateljica Majda Kušer Ambrožič. Niti en malček ni vegetarijanec, a Kušer Ambrožičeva pravi, da otroka nikoli ne silijo jesti mesa, če to odklanja. Prav tako zagotavlja, da bi mu tako hrano pripravljali, če bi starši za to pokazali zanimanje. "In to v običajni ceni in ne kot nadstandard," dodaja. A to bi vseeno storili le ob zdravniškem potrdilu, še pravi.

Starši iz Gorenjske regije so nam priznali, da je takšno potrdilo v marsikaterem strožjem vrtcu način, kako se lahko otrok prehranjuje skladno z njihovimi željami. "Zdravniško potrdilo je pač finta, ki se je moramo vegetarijanci žal posluževati," pravijo. Da je odrekanje vegetarijanske prehrane sporno, menijo tudi v Društvu za osvoboditev živali, kjer opozarjajo, da gre za diskriminacijo otrok in staršev.

Komentarjev 4
  • cvetača 10:49 09.september 2011.

    Tudi nam so na osnovni šoli v Ljubljani rekli, da so z ministrstva dobili prepoved za nudenje vegetarijanske prehrane?! Mislim, kaj se grejo zdaj neko gonjo, ker je nek dojenček (seveda na žalost) umrl zaradi pljučnice in sepse?! Koliko dojenčkov ...prikaži več mesojedih staršev pa je že pred tem umrlo, pa še niso nikjer prepovedali mesa?!

  • cvetača 10:21 08.september 2011.

    "Nutricionistka Natalija Sakelšek opozarja, da je vegetarijanska prehrana lahko problematična, če je sestavljena le iz cvrtja ter prilog slabe kakovosti in nizke cene, kot so beli riž, instant pire krompir, bele testenine."Tudi mesna hrana, pardon mešana, je problematična če ...prikaži več je sestavljena iz hrenovk in ostalega drobovja in maščob ;) Dan ne omenjam, da je 20% otrok predebelih..."Čeprav so strokovnjaki za prehrano in zdravniki, zbrani v pediatričnem kolegiju na MZ, ugotovili, da vegetarijanska prehrana tveganje predstavlja le, če se ne izvaja pravilno"Tudi mesna prehrana predstavlja tveganje, če se ne izvaja pravilno ;) če npr. otroci jedo samo sladkarije, hotdoge in hamburgerje, pa seveda klobase in ostalo slovensko kulinariko ;)In še za tiste zagrižene mesojedce, ki tako trdno verjamete, da vegetarijanci silimo otroke in jim odrekamo izbiro.... a ste vaše otroke kdaj vprašali, če bodo jedli meso, ali ste jim to "svobodno odločitev" sami privzgojili? <br /

  • čuba 16:42 01.september 2011.

    Marsikaj raumem, samo to ne kako slon zraste brez mesa!!??