Slovenija
7 ogledov

Seja končana, Medja ostaja

Janko Medija (desno) Medijaspeed
Nadzorniki Nove Ljubljanske banke (NLB) so začeli sejo, na kateri razpravljajo o petkovih preiskavah NPU glede domnevne zlorabe notranjih informacij. Medja naj bi zapustil sejo.

Iz Nove Ljubljanske banke (NLB) so sporočili, da se je nadzorni svet seznanil z nastalimi razmerami in odločil, da bo dal prednost temeljiti presoji skladno z zakonodajo.

Primernost Arharja in Medje bodo ocenili glede na spremenjene predpise Banke Slovenije, ki veljajo od 7. septembra. Uprava pod vodstvom Medje tako "v nespremenjeni sestavi in z nespremenjenimi pooblastili nadaljuje svoje delo", so zapisali v NLB.

"Brez vsake osnove"

NPU je v petek izvedel več hišnih preiskav, v katerih so iskali dokaze glede domnevne zlorabe notranje informacije, ki je vplivala na ceno vrednostnega papirja. Šlo naj bi za zlorabo informacij s strani Medje, tedaj člana uprave Unicredit banke Slovenija, in sicer pri nakupu delnic Mercatorja.

Medja je za STA v petek zvečer sporočil, da je vsak sum, povezan z njegovim ravnanjem, "tudi v povezavi z očitano nepravilnostjo v zadevi Mercator, brez vsake osnove".

"To velja tako za mojo sedanjo kot za mojo preteklo vlogo. Nisem in tudi nikoli nisem bil lastnik delnic Mercatorja niti neposredno niti posredno. Prav tako nisem nikomur razkrival nobenih cenovno občutljivih informacij," je dejal in zagotovil, da NLB vodi poštena uprava.

Bo Medja ostal na položaju

V javnosti že krožijo ugibanja, ali bo Medja ostal na svojem položaju. Prvi nadzornik NLB France Arhar, ki so ga kot nekdanjega predsednika uprave Unicredit banke Slovenija v petek prav tako obiskali kriminalisti, je v pogovoru za petkov Studio ob 17ih dejal, da se bodo nadzorniki seznanili z dejstvi, nato pa v zvezi s tem sprejeli mnenje ali odločitev.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je ob robu izredne seje DZ, ki je potekala na temo reševanja zasebnih bank, v petek dejal, da bo regulator počakal na izsledke preiskave. Finančni minister Uroš Čufer pa je v DZ dejal, da je morebitna razrešitev Medje v pristojnosti nadzornega sveta. "Mislim, da se ta zaveda in razume situacijo, o tem se bodo verjetno pogovorili in bomo videli, kaj bo," je dejal.

Komentarjev 2
  • Šemefuky 23:01 21.september 2013.

    Oni so se skregali, mi bomo plačali, njim pa žepe še veselo naprej polnili.

  • Ecaf Koob 13:41 21.september 2013.

    So strici iz Murgel tekoj popedenal kar je njihov varovanček Medja zas-ral. Se je Janko moral osebno pelat k Kučkotu,