Slovenija
24 ogledov

Sejo prekinili zaradi odločbe UVK

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Todorić naj bi se posvetil izključno nakupu Mercatorja. Seja nadzornikov prekinjena zaradi odločbe UVK, ki je Skupini Pivovarne Laško in bankam omejil razpolaganje z delnicami Mercatorja.

Seja nadzornega sveta Pivovarne Laško, na kateri bi morali nadzorniki  odločati o prodaji 23,34-odstotnega deleža Mercatorja, je bila danes prekinjena in se ne bo več nadaljevala. Neuradno je z odločbo Urada za varstvo konkurence nastal nov moment, ki ga morajo zdaj razrešiti pravniki.

"Družbe Skupine Pivovarna Laško bodo izkoristile vsa pravna sredstva za zaščito interesov lastnikov, družb in zaposlenih," so sporočili po seji.

Po naših neuradnih informacijah je lastnik Agrokorja Ivica Todorić, ki se poteguje za nakup deleža v Mercatorju, ustavil izvajanje vseh drugih naložb. Tako bi se lahko posvetil izključno nakupu Mercatorja.

Za Akrokor še ni konec
Da Akrokor še ni dvignil rok od nakupa Mercatorja kaže njihova današnja izjava za Žurnal24, da ne želijo komentirati zadnjih informacij, ker je postopek še v teku. 

PL ne razpolaga več z delnicami Mercatorja
Še preden se je začel nadzorni svet PL pa je Urad za varstvo konkurence (UVK) družbam iz Skupine Pivovarne Laško omejil razpolaganje z delnicami Mercatorja. Enak ukrep je sprejel tudi za skupino bank.

Za morebitno prodajo večinskega deleža v Mercatorju bi tako potrebovali soglasje UVK.

Takšna odločitev UVK bi lahko pomenila odlog prodaje dela Mercatorja. Urad naj bi tako odločitev sprejel zaradi koncentracije lastništva. Po neuradnih informacijah bi se Skupina Pivovarne Laško lahko pridružila kartelu bank in bi delež prodajali skupaj. V tem primeru bi prišlo v poštev več kupcev. UVK pa bi lahko kupcu postavila dodatne pogoje, kot bi bilo npr. upoštevanje slovenskih proizvajalcev. Za male delničarje bi bila ta druga možnost boljša.

Da kasneje ne bi bilo očitkov
Drugi vir pa meni, da odločitev UVK Agrokorju ne onemogoča prevzema Mercatorja brez dodatnih zavez, saj Agrokor lahko takoj poda prevzemno namero.

V tem primeru odločitev UVK ne bi veljala. Agrokor pa bi lahko tudi predhodno zaprosil UVK za mnenje o koncentraciji in se s tem izognil kasnejšim težavam. Isti vir pravi, da ne verjame v nasprotje med Pivovarno Laško in bankami, saj so banke tiste, ki obvladujejo pivovarno. Dušana Zorka bi tako lahko že zamenjale, če bi smatrale, da ravna v nasprotju z njimi.

 Vir še meni, da je vse skupaj le igra med bankami in Pivovarno Laško, da kasneje državnim bankam ne bi kdo očital prodaje največjega slovenskega trgovca Hrvatom.

Prodaja le, če bodo posojila
V Pivovarni Laško sicer nameravajo skupaj z bankami svoj delež v Mercatorju prodati le, če jim bodo banke reprogramirale posojila. Večina od 450 milijonov evrov posojil Pivovarni Laško zapade konec junija. Če banke Laščanom ne bodo podaljšale posojil, pa ti ne bodo imeli druge izbire kot samostojno prodati svoj nekaj manj kot četrtinski delež v Mercatorju.

Zoran Janković, ki je Mercator vodil med letoma 1997 in 2005, je dejal, da mu je težko, ker bo prišlo do prodaje Mercatorja. "Mercator je moj otrok, prodajo pa je težko preprečiti. Raje bi videl, da bi Mercator kupil Maxi ali Konzum," je dejal Janković, ki še meni, da se v Sloveniji nakup Mercatorja s strani Konzuma vidi kot poskus sovražnega prevzema, ta vtis pa da je preveč osnovan na čustvih.

Interes za delež Laščanov v Mercatorju so izkazali trije ponudniki, pogajanja pa se nadaljujejo le s hrvaškim Agrokorjem. Agrokor je minuli teden zvišal svojo ponudbo za nakup Mercatorja na 221 evrov za delnico. Če bi Laščani svoj delež prodali hrvaškemu trgovcu, bi torej kupnina znašala okoli 200 milijonov evrov, kar je skoraj polovica vseh njihovih dolgov.

Mercator obvladuje tudi Boško Šrot?
Na dokument, ki razkriva domnevno premoženje Boška Šrota v Mercatorju, se sklicujejo pri Financah, po njihovih informacijah pa naj bi bil ta dokument del gradiva za današnjo sejo nadzornega sveta. V njem piše, kot navajajo, da Šrot obvladuje 1,69 odstotka Mercatorja. S tem odstotkom pa se po dokumentu ujema odstotek delnic na fiduciarnem računu pri UniCredit AG. Dokument je v angleščini, podatek pa se dobesedno glasi "1,69 controlled by Boško Šrot" (1,69 pod kontrolo Boška Šrota).

Mali delničarji zaskrbljeni
Društvo Mali delničarji – Skupaj smo močnejši (MDS) v odprtem pismu nadzorni svet in upravo Pivovarne Laško pozivajo, da pred sprejemom odločitve o morebitni prodaji podrobno in skrbno proučijo pravno mnenje, ki po mnenju društva izraža resen dvom o dopustitvi koncentracije Agrokorja in Mercatorja.

"V javnosti je namreč vse več indicev o dopustnosti koncentracije obeh družb, na horizontalni in vertikalni ravni. Na horizontalni ravni bi to pomenilo omejevanje konkurence na številnih trgih glede na njun prevladujoči položaj, saj bi dobavitelji imeli slabo možnost drugih izbir in bi morali prodajati pod ceno, kar bi jih prej ali slej vodilo v njihov propad. Na vertikalni ravni pa bi lahko Agrokor vsilil svoje dodatne zahteve dobaviteljem in jim narekoval dodatno nižanje cen na eni strani, na drugi strani pa bi Agrokor kot dobavitelj drugim povišal cene in s tem zmanjšal njihovo konkurenčnost nasproti združenemu podjetju," so zapisali v pismu.

Poudarili so še, da so zaskrbljeni nad odločitvijo nadzornih svetov Pivovarne Union in družbe Radenska, saj sta podala vnaprejšnje soglasje k prodaji delnic družbe Mercator Agrokorju. Preseneča jih, da so nadzorniki obeh družb takšno odločitev sprejeli celo pred iztekom roka (28. april) za podpis sporazuma o skupni prodaji delnic družbe Mercator, ki so ga določile Pivovarna Union, družba Radenska, Pivovarna Laško, banke in še nekateri drugi lastniki Mercatorja.

Družbe iz skupine Pivovarna Laško od 4. februarja prodajajo skupaj 878.840 delnic oziroma 23,34-odstotni delež v Mercatorju. Pivovarna Laško prodaja 317.498 delnic, Pivovarna Union in Radenska, ki spadata pod okrilje skupine laške pivovarne, pa 464.390 delnic oziroma 96.952 delnic.

V MDS zato pozivajo preostale tri nadzornike Pivovarne Laško Bojana Cizeja, Vladimirja Malenkovića in Petra Groznika, ki imajo v rokah usodo delničarjev skupine Pivovarne Laško in usodo delničarjev Mercatorja, k treznemu razmisleku in prestavitvi seje nadzornega sveta Pivovarne Laško na četrtek, 28. aprila, ali petek, 29. aprila. Takrat namreč poteče rok za podpis omenjenega sporazuma, ki že vključuje pripravljenost bank podpisnic sporazuma, da Pivovarni Laško omogočijo ustrezno likvidnost do zaključka skupne prodaje, so še pojasnili v  MDS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.