Slovenija
54 ogledov

“Sekajo in uničujejo Rožnik”

Sekanje dreves na rožniku Anže Petkovšek
Posek. Gre za sanitarno sečnjo, pravijo na MOL. Ker tega dlje niso počeli, zdaj sekajo več dreves.

"Zgroženi smo, ker gre za uničevanje krajinskega parka Rožnik, verjetno zaradi želje po ekonomskem izkoriščanju gozda,” je zapisala bralka, ki je opazila, da sekajo drevesa med živalskim vrtom in Mostecem ter od gostilne Čad proti Tivoliju. Dodala je: “Padajo več kot 300 let stari zdravi hrasti. Da je ironija še večja, sta 500 metrov od golosekov gozdarski inštitut in fakulteta za gozdarstvo.”

Več sekajo tudi zaradi suše

Na Mestni občini Ljubljana (MOL), ki je lastnica gozdov med Mostecem in živalskim vrtom, odgovarjajo, da gre za sanitarno sečnjo. Ti posegi so namenjeni “ohranjanju biološke stabilnosti gozda”. Dodajajo, da se v gozdovih na območju Tivolskega hriba, ki so v njihovi lasti, že desetletja niso izvajala gojitveno-negovalna dela, med katerimi je najpomembnejša sečnja. Letos je zaradi tega, suše in neustrezne starostne strukture dreves sečnje toliko več. Vendar pa na MOL hkrati opozarjajo: “Celotna količina odkazanega drevja za posek obsega le 11 odstotkov lesne zaloge na tem območju.”

Na občini poudarjajo, da veliko poškodovanega in oslabelega drevja ogroža obiskovalce na javnih poteh. Če bi drevo ali veja padla na sprehajalca, bi bila MOL kot lastnica zemljišč za to odškodninsko odgovorna.

Komentarjev 2
  • albert 11:27 07.oktober 2012.

    Gozd se redno vzdržuje in ne na vsakih deset let!!!

  • zic 09:56 07.oktober 2012.

    to je povedala verjetno ena k se mogoče 1x odlepla od mehiških nadaljevank, zdaj pa pametuje...kokoš, gozd je potrebno vzdrževat, negovat in izločat bolna drevesa...najraj imam pa kure brez glave!?