Slovenija
55 ogledov

Sekali mimo zakona

Bralec, ki nas je opozoril na pravi “masaker” ob brežini Sotle, je imel prav. Šl Žurnal24 main
Sotla. Posek v priobalnem pasu prijavljen inšpekcijski službi.

 “Do danes pri nas, na Zavodu za gozdove Slovenije, Območni enoti Celje (ZGSOEC), nihče ni iskal kakršnegakoli soglasja za poseg v prostor z ustreznimi navodili za gospodarjenje z obvodno drevnino na območju Sotle,” je za Žurnal24 dejal vodja oddelka ZGSOEC Damjan Oražem.

Le s koncesijo
Posegi. Reka Sotla spada med vodotoke prvega reda, zato je poseganje v njen 15-metrski priobalni pas brez predhodno pridobljenega vodnega soglasja v nasprotju z določili zakona o vodah. Posek in čiščenje odvečne zarasti pa se lahko izvajata le v sklopu javne službe oziroma s koncesijsko pogodbo.

Uničena gnezda ptic
Dodal je, da bi izvajalcu sečnje, če bi zanjo vedeli, dali strokovna navodila za gospodarjenje s tem drevjem. “Na tem območju so gnezdišča številnih ptičjih vrst, tudi redkih in ogroženih,” je dodal Oražem. V Žurnalu24 smo o tem, da naj bi podjetje Ramatek iz Šmarja grobo poseglo v bogat življenjski prostor številnih redkih ptic na območju brežine Sotle, na kar nas je opozoril bralec, že pisali.

Posegli so preveč
Direktor Ramateka Radovan Petek je zanikal, da bi to počeli brez soglasij, župan Podčetrtka Peter Misja pa je dejal, da je bilo čiščenje brežine nujno. “In še zastonj,” je pribil. Na Agenciji RS za okolje (Arso) so sprva pojasnili, da naravovarstvenega dovoljenja izvajalec za to ni potreboval. Ko pa so si ogledali teren, so ugotovili, da je bil izveden obsežen posek vegetacije. “Stranko smo opozorili, da je preveč in brez vodnega soglasja posegla v 15-metrski priobalni pas, zato smo prijavo oddali pristojni inšpekcijski službi,” je odgovorila Verica Vogrinčič z Arsa.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.