Slovenija
21 ogledov

Sekolec vabljen še na pogovor

meja Žurnal24 main
Sodni svet je danes odločal o Jerneju Sekolc, kandidatu za člana arbitražnega sodišča. Z njim želijo opraviti še en pogovor.

Danes je sodni svet odločal o Jerneju Sekolcu, edinem kandidatu za slovenskega člana arbitražnega sodišča, ki bo odločalo o meji med Slovenijo in Hrvaško. Sejo so prekinili, ker želijo opraviti še pogovor s kandidatom, je povedal predsednik sveta Miro Cerar.

Sodni svet se bo sestal predvidoma v ponedeljek, na pogovor pa bo povabljen tudi Sekolec. Ta je po Cerarjevih besedah nedvomno "kredibilen kandidat", vendar pa želi sodni svet opraviti še pogovor z njim, saj gre za pomembno vprašanje. Po opravljenem pogovoru pa bo sodni svet odločal o njegovi kandidaturi.

Po pridobitvi mnenja vlade in sodnega sveta bo o kandidaturi Jerneja Sekolca odločal predsednik republike, nato pa še državni zbor. Potrditi ga bo moralo najmanj 46 poslancev, kar verjetno ne bo težko, saj je Sekolcu naklonjena večina strank.

Pravosodni minister Aleš Zalar je sicer izrazil pričakovanje, da bo državni zbor kandidaturo Sekolca obravnaval že septembra, saj se Sloveniji zaradi možnosti predčasnih volitev mudi izbrati svojega arbitra. Slovenski arbiter bo sicer eden od petih članov arbitražnega sodišča.

Sekolec je trenutno podpredsednik londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in član stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. Je tudi neodvisen arbiter v vrsti stalnih, tako imenovanih institucionalnih arbitraž po vsem svetu in hkrati tudi arbiter v ad hoc arbitražah.

Komentarjev 1
  • 1111 14:10 24.avgust 2011.

    kje si bil do zdaj...zalar??? si spal, aaaa? še malo in ne bo več vedet, da sploh obstajaš...očitno rabiš še kakšno sranje naredit...