Slovenija
73 ogledov

Selan in Delićeva zaenkrat ostajata skupaj

Anuđka Delič Anže Petkovšek
Nekdanji šef Slovenske obveščevalno varnostne agencije (Sova) Sebastjan Selan si želi, da bi mu na ljubljanskem okrajnem sodišču sodili ločeno in ne skupaj z novinarko časopisa Delo Anuško Delić.

Anuška Delić naj bi, kot je znano, zlorabila tajne podatke Sove in jih objavila v člankih, Sebastijanu Selanu pa tožilstvo ob tem očita, da tega ni poskušal niti preprečiti. Opustil naj bi svojo dolžnosti, saj je ni kazensko ovadil.

Sodnik, ki vodi postopek proti njima, temu, da bi Selana izločil oziroma mu sodil posebej, ni naklonjen. "To se mi ne zdi smiselno. Če bi se namreč dokazalo, da je Delićeva podatke, ki jih je objavila, pridobila res od nekoga iz Sove in da je zato bila pravica javnosti do obveščenosti močnejša, potem ni storila kaznivega dejanja, posledično pa se vam ne bi moglo več očitati kaznivo dejanje. Vendar to zaenkrat ni razčiščeno in se mi ne zdi smiselno, da bi se odločalo ločeno," dodaja sodnik, zato za zdaj en poteka postopek zoper oba.

Zagovori drugo leto

Tako Selan kot Delićeva se bosta na sodišču zagovarjala 5. januarja, dva dni zatem bo sodišče začelo z zaslišanjem prič. Večinoma za zaprtimi vrati, saj bodo zaslišani tudi uslužbenci Sove, ki bodo razkrili med drugim tudi podrobnosti, ki morajo ostati skrite pred javnostjo.

Sodnik je že sredi oktobra obenema ponudil, naj sama priznata krivdo in se v zameno zato s tožilstvom pogodita za kazen, a nihče od njiju te ponudbe ni sprejel.

Delićeva oziroma njen zagovornik Emil Zakonjšek pa sodniku predlaga naj sepodrobno preveri, ali je Delićeva z objavo določenih podatkov dejansko nepopravljivo škodovala Sovi ter ogrozila nemoteno delovanje te agencije s posredovanjem tajnih podatkov javnosti.

Zato bi na sodišče povabila in kot priče zaslišala med drugim celo nekdanjega predsednika države Danila Türka, njegovega tedanjega svetovalca Ladislava Lipiča, nekdanjega predsednika vlade Boruta Pahorja in nekatere ministre v takratni vladi, denimo Katarino Kresal in Ljubico Jelušič. Zaslišala pa bi tudi predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo.

Tožilstvo pa predlaga zaslišanje Damirja Črnčca, Selanovega naslednika,ki je Sovo vodil v času, ko je bila zoper Selana vložena ovadba. Njegovemu zaslišanju pa nasprotuje Delićeva oziroma njen zagovornik.

 

 

Komentarjev 6
  • sivka 17:26 19.november 2014.

    bistvo vsega tega je blatiti SDS ne pa Delička in zaupni viri

  • sivka 17:24 19.november 2014.

    si bolnik in fašist

  • dragec 15:19 19.november 2014.

    Jeb... te komunjare v šupak