Slovenija
0 ogledov

"Šele zatišje pred viharjem"

Prvi podatki kažejo, da je oktobra brez dela v primerjavi z mesecem prej ostalo Žurnal24 main
Število brezposelnih v Sloveniji je v enem letu naraslo za kar 49 odstotkov ljudi. Septembra je bila brez dela skoraj desetina ljudi, za oktober bo slika še slabša.

Stopnja registrirane brezposelnosti v Sloveniji je septembra ostala na 9,4 odstotka, kolikor je znašala že avgusta. Brez dela je bilo 88.366 ljudi, kar je 0,3 odstotka več kot avgusta in 49 odstotkov več kot pred letom dni.

"Zatišje pred viharjem"
Ohranitev stopnje brezposelnosti na avgustovski ravni na državnem statističnem uradu komentirajo z besedami, da gre žal le za "zatišje pred nevihto".

Podatki Zavoda RS za zaposlovanje namreč kažejo, da se je število registriranih brezposelnih po podatkih, ki jih prejemajo z zavodov za zaposlovanje, oktobra glede na september zvišalo za kar sedem odstotkov.

Gre za kombinacijo odpuščanj delavcev oktobra ter normalnega sezonskega povišanja števila registriranih brezposelnih zaradi tistih, ki so konec septembra zaključili študij ali jim je potekel status študenta in so se prijavili kot iskalci zaposlitve. Na statističnem uradu tako za oktober pričakujejo precejšnje povišanje stopnje registrirane brezposelnosti.

Pada tudi število kmetov
Stopnja registrirane brezposelnosti je bila septembra pri moških 8,6-odstotna, pri ženskah pa 10,4-odstotna. V Sloveniji je bilo sicer septembra 942.131 aktivnih prebivalcev, od tega jih je bilo delovno aktivnih 853.765, kar je enako kot avgusta in 3,6 odstotka manj kot septembra lani.

V devetem letošnjem mesecu je bilo zaposlenih 762.053 oseb, samozaposlenih pa 91.712 oseb. Število kmetov se je v enem letu zmanjšalo za 3,6 odstotka na 32.316.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.