Slovenija
10 ogledov

Seliškarju grozi ovadba komisije

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Parlamentarna komisija bo najverjetneje ovadila Aleša Seliškarja zaradi suma krivega pričanja v zaslišanju o domnevno sporni prodaji zemljišča na Smodinovcu.

"Razlike med dvema pričanjema pred komisijo in tistimi izjavami izpred enega leta so tako očitne in nasprotne, da bomo verjetno vložili ovadbo zaradi suma krivega pričanja," je poudarila predsednica komisije Alenka Jeraj.

Komisija DZ preiskuje gradbene posle in domnevno sporno prodajo zemljišča na Smodinovcu, s katero naj bi se okoristila tudi družina župana Zorana Jankovića.

Po poročanju medijev naj bi namreč županov znanec Klemen Šešok s pomočjo županovega sina Jureta Jankovića od družine Seliškar kupil kmetijska zemljišča.

Po predlogu prostorskega načrta naj bi ta postala zazidljiva, a je bila sprememba pred sprejemom iz načrta umaknjena.

Po poročanju Financ naj bi Seliškar namreč pred časom izjavil, da se je z Juretom Jankovićem pogovarjal o prodaji zemljišča na Smodinovcu ter da je ta dejal, da zemljišča ne bo kupil. Seliškar pa je v četrtek pred komisijo dejal, da Jureta ne pozna ter se ne spomni, da bi se z novinarji pogovarjal o njem.

Jerajeva ocenjuje, da so Seliškarjeve izjave v pogovoru za Finance resnične, ker jih kasneje ni zanikal. Seliškarju je sicer v četrtek pojasnila, da je krivo pričanje kaznivo dejanje, zato lahko komisija v nadaljevanju sproži postopke, čeprav to ni njihova naloga.

Komisija bo zaslišala še Seliškarjevega očeta
Jerajeva je Seliškarja v četrtek tudi opozorila, da je predhodno izjavil, da njegova družina ni vložila predloga za spremembo namembnosti zemljišča, komisija pa je od Mestne občine Ljubljana pridobila dokumente, ki dokazujejo nasprotno.

Aleš Seliškar je dejal, da na dokumentih ni podpisa njegovega očeta Petra Seliškarja. V zvezi s tem bo komisija zaslišala še Petra Seliškarja, predvidoma 17. februarja. Če se bo izkazalo, da podpis ni njegov, bodo naročili izvedensko mnenje grafologa ter podali ustrezno kazensko ovadbo, je pojasnila Jerajeva.

Zaslišan bo tudi direktor Hypo Banke
V nadaljevanju bo komisija urad za preprečevanje denarja prosila tudi za analizo denarnih tokov družb na Cipru, preko katerih so potekale transakcije ob domnevno sporni prodaji zemljišča na Smodinovcu. Pred komisijo bosta zaslišana tudi Damjan Janković in direktor Hypo Banke Andrej Potočnik.

Komisija je tudi zaprosila za dopolnitev zapisnika zaslišanja Jureta Jankovića pred sodiščem, ker iz njega ni jasno razvidno, na katera vprašanja se nanašajo njegovi odgovori.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.