Slovenija
16 ogledov

Selitev IVZ februarja

Evito Leskovšek zanima, zakaj MZ ni prekinilo predpogodbe z MI, ki ni pravočasno Žurnal24 main
Menjava stavb. Pogodbo naj bi podpisali v začetku leta, penali “bodo upoštevani”.

Ministrstvo za zdravje (MZ) in Mabra inženiring (MI) sta že uskladila “ključne dele dogovora, na podlagi katerega bi bila menjava v začetku naslednjega leta”, pravijo na MZ, selitev inštituta za varovanje zdravja (IVZ) iz stavbe na Prešernovem trgu v dva stolpiča Dunajskih kristalov pa “bi bila omogočena v 30 dneh od sklenitve menjalne pogodbe”. Pogajanja sicer še potekajo, na MZ pa napovedujejo: “Penali bodo pri končnem dogovoru v določeni obliki gotovo upoštevani.”

Pa blokirana računa?
V MI imajo blokirana bančna računa, ker konec novembra niso plačali DDV. “Če bo blokada v razumnem roku odpravljena, nimamo pomislekov o nadaljnjem vodenju pogajanj,” menijo na MZ. Kratkotrajna nelikvidnost po njihovih besedah ni niti pravni niti poslovni razlog za prenehanje sodelovanja.

“Če ne bodo mogli izpolniti pogojev za menjalno pogodbo, sklenitve ne bo, v plačilo pa bi zapadla dogovorjena pogodbena kazen. Če pa bo insolvenčni postopek, bi bila usoda izterjave kazni odvisna od poteka postopka,” še pravijo na MZ.

Nočejo se preseliti

Medtem ko se Marija Seljak, direktorica IVZ, strinja s selitvijo v Dunajske kristale, pa večina zaposlenih po besedah Evite Leskovšek, ki v IVZ vodi sindikat zdravnikov, selitvi še vedno nasprotuje. Razlogov je več: javnozdravstvena ustanova ne bi smela biti na obrobju mesta, kjer bodo slabši pogoji za delo, so prepričani, predvsem pa je “vse v zvezi s selitvijo netransparentno”.

“Nimamo nobenega izračuna, koliko bo selitev stala, ne vemo, kdo jo bo plačal, ne kdaj ne kako bo potekala,”
pravi Leskovškova. “Cel kup nepravilnosti je,” opozarja.

IVZ naj bi letos imel 1,2 milijona evrov izgube, Seljakova pa je pred kratkim izjavila, da je “za preselitev ljudi in materiala potrebnih le nekaj deset tisoč evrov”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.