Slovenija
29 ogledov

Selitev lahko stane

Ljubljana 03.05.10 nova proga, LPP,  3B Skofljica, avtobus, linija, Jankovic,  F Žurnal24 main
Zakon velja dober teden, zakonodajalec pa še brez navodil, kako bo ravnal sam.


Če se je delavec do zdaj v službo v Ljubljano vozil iz Domžal, zdaj pa se bo preselil v Celje, delodajalec po novi zakonodaji ni zavezan k povrnitvi povišanih stroškov prevoza na delo. Ureditev ne velja v primeru, da kritje zaradi selitve povišanih stroškov posebej ureja kolektivna pogodba na ravni dejavnosti ali pa če se delodajalec strinja, da bo plačeval višje stroške.

Zanimalo nas je, kako bodo v primerih povečanega stroška prevoza na delo ravnali v javni upravi. Z ministrstva za notranje zadeve in javno upravo so nam sporočili, da bodo “po prejemu razlage in stališča ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pripravili pojasnilo glede novosti” pri povračilu omenjenih stroškov. Nov zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) je sicer začel veljati že 12. aprila.

Kaj piše v kolektivnih?

“Kolektivna pogodba za obrt in podjetništvo ter kolektivna pogodba dejavnosti trgovine tako določbo že vsebujeta. Za preostale težko rečem, po navadi pa tega ni bilo,” na vprašanje, ali kolektivne pogodbe sploh opredeljujejo takšne primere “selitve” delavcev, odgovarja Igor Antauer iz Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije. “Če bo delodajalec zelo zainteresiran za ta ključni kader, bo povečanje stroška plačal, sicer pa ne,” dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.