Slovenija
26 ogledov

Selitev odpadkov

V Cerkljah že menjajo vreče za ločeno zbiranje z zabojniki, v Kranju jih bodo za Žurnal24 main
Smeti. Kranjska Komunala jih bo v kratkem začela voziti v Lenart in Grosuplje.

Odpadki, zbrani od kranjske Komunale, bodo po novem romali v Lenart in Grosuplje. Čeprav bo pot daljša, bo odlaganje na deponiji cenejše.
To predvideva pogodba, ki naj bi jo v kratkem največje javno podjetje na Gorenjskem podpisalo z novim prevzemnikom odpadkov, Papir Servisom. Izbran je bil na javnem razpisu, ki ga je kranjska Komunala že pred časom objavila na željo občin lastnic po ugodnejši ceni.

Deset odstotkov ceneje

26 tisoč ton odpadkov je lani na deponije prepeljala kranjska Komunala.

Spomnimo: Komunala Kranj je, po zaprtju Tenetiš, odpadke vozila na Malo Mežaklo in v Logatec. Bistveno je, da bo odlaganje na deponijo po novem cenejše za deset odstotkov.

Povprečna cena odlaganja z odvozom na jeseniški Mali Mežakli in v Logatcu znaša 143 evrov na tono, odlaganje v Lenartu in Grosupljem pa bo stalo 123 evrov na tono.

Kaj to pomeni

Čim manj na deponijo
430 kilogramov. Toliko povprečno na leto odloži na deponijo prebivalec Slovenije. Kranjska Komunala želi z ločenim zbiranjem na domu to količino oklestiti na tretjino.

Ob spremembi deponije se zastavlja vprašanje, kako bo sprememba odlagališča vplivala na odnose med jeseniško in kranjsko občino in na projekt regijskega centra za odlaganje odpadkov. Načrt namreč med drugim kot eno od dveh odlagališč predvideva prav Malo Mežaklo. Jeseniški župan Tom Mencinger je bil včeraj glede razvoja dogodkov skop. “Nimam še nobenih podatkov, zato ne bom komentiral,” je dejal. Kranjski podžupan Stane Štraus po drugi strani meni, da sprememba odlagališča na pripravo projekta ne bi smela vplivati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.