Slovenija
35 ogledov

Selitev ruskega denarja?

Bogdana Pirec Suzana Kos
Neuradno se ruski denar pri nas seli v banko, ki jo je kupila vodilna ruska finančna ustanova.

"Potem ko je največja ruska banka Sberbank kupila Banko Volksbank, so tudi Rusi, ki živijo pri nas, začeli račune in denar seliti k njej, zato opaža rast depozitov v višini 60 milijonov evrov," trdi sogovornik iz bančnih krogov.

"Rusi res držimo skupaj in se družimo ob vsaki priložnosti, a zase lahko rečem, da se za menjavo banke nisem odločila; ostala sem pri NLB, to pa zato, ker je bila prva banka, ki je tujcem dala bančne kartice in možnost dviga na bankomatih, skupaj z limitom in vsem, kar gre k normalnemu bančnemu računu. Druge banke so tujcem omogočale le poslovanje prek hranilnih knjižic," razlaga Bogdana Pirec, lastnica trgovine z ruskimi delikatesami in drugim blagom, ki v Sloveniji živi 16 let. "Poročila sem se s Pirančanom in tukaj ostala, moji kupci pa so predvsem iz Rusije in Ukrajine; tukaj na Obali jih res živi ogromno in pogrešajo hrano iz domovine. Veliko pa je tudi Ljubljančanov, ki imajo radi ribje delikatese," dodaja sogovornica, ki ima v Luciji pri Portorožu trgovino tri leta.

Po razpoložljivih podatkih statističnega zavoda je pri nas 597 Rusov in 1.219 Ukrajincev, ki se redno srečujejo v okviru rusko-ukrajinskega društva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.