Slovenija
21 ogledov

Selitev v treh mesecih

Bolniška postelja Saša Despot
Pogodba za opremo le podpisana, primanjkuje pa sester.

"Podpis pogodbe za nabavo opreme novega hematološkega oddelka je velika prelomnica v zdravljenju hematoloških bolnikov v Sloveniji. Vliva upanje, da se bodo ti hudi bolniki kmalu zdravili v ustreznih pogojih," pravi Kristina Modic, predsednica združenja bolnikov z limfomom in levkemijo. Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza je včeraj s Sanolaborjem podpisala pogodbo za nabavo opreme na hematološkem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Že eno leto prazen

Medtem ko so razmere na starem hematološkem oddelku za bolnike, posebej v času viroz, življensko ogrožajoče, je novi oddelek zaradi težav pri izbiri ponudnika opreme prazen že eno leto. Včeraj podpisana pogodba določa, da bodo prostori novega hematološkega oddelka opremljeni v treh mesecih. "Ko bomo preseljeni, bo to najsodobnejši oddelek za zdravljenje pacientov s tako hudo boleznijo, kot je levkemija," pravi predstojnik oddelka za hematologijo Peter Černelč. Sodoben center bo omogočal pogoje zdravljenja po evropskih standardih, v enoposteljnih sobah. Trenutno se na starem hematološkem oddelku v eni sobi zdravijo tudi po štirje zaradi kemoterapije oslabljeni bolniki. Zaradi katastrofalnih razmer je nekaj bolnikov na presaditev kostnega mozga že odšlo v tujino.

Zaradi boljših pogojev zdravljenja bo s selitvijo hematološki oddelek prihranil približno pol milijona evrov na leto, ocenjuje Černelč.

Premalo sester

"Apeliram na vodstvo UKC in ministrstvo za zdravje, da v teh treh mesecih zagotovi tudi potreben kader za zdravljenje hematoloških bolnikov," poziva Modičeva. Na oddelku primanjkuje predvsem medicinskih sester. 30 hudih bolnikov ponoči oskrbujeta le dve medicinski sestri. Potrebovali bi 22 novih zdravstvenih delavcev, ki bi jih sicer lahko prerazporedili tudi z drugih oddelkov.

Komentarjev 1
  • dragec 19:43 05.marec 2014.

    No in tu je korupcija