Slovenija
63 ogledov

Seliti hočejo 300 Romov

slovenija 22.05.13. dolenjska, romi, dobruska vas, foto: jerca bozic kranjec Jerca Božič Kranjec
Dobruška vas. Občina dobila denar za industrijsko cono. KZ Krka našla kupca, a na teh zemljiščih v barakah živi več kot 300 Romov.

Država je Občini Škocjan odobrila 2,8 milijonov evrov (milijon prispeva Evropska unija) vreden projekt komunalnega opremljanja poslovne cone. Čeprav tamkajšnji župan Jože Kapler zanika, da bodo v ta namen rušili domove tam bivajočih Romov, občinski dokument iz srede marca dokazuje, da to ne drži. V njem občina urad za narodnosti namreč poziva, naj za eno družino najdejo denar za preselitev, saj se bo "v letu 2013 začelo komunalno urejanje prostora, kar pomeni, da bo stanovanjski objekt nujno odstraniti".

Rušenje da, a ne še takoj

Kapler pravi, da na območju načrtovane cone živi le okoli 15 ljudi v treh objektih. "V tej fazi še ne vemo, ali bomo našli ustrezna zemljišča oziroma karkoli. Komunalno opremljanje jih ne bo motilo, rušenje v tej fazi ne pride v poštev. Ko bodo znani investitorji, pa je to verjetno," trdi Kapler. Dodaja, da naj bi se dela začela letošnje in končala naslednje poletje. Poudarja, da ima občina vsa potrebna gradbena dovoljenja in sredstva, odobrena s strani ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT). Tam priznavajo, da vedo, da so odobrili sredstva za projekt na zemljiščih, kjer živijo Romi. "Pričakujemo, da bo Občina Škocjan problem nezakonitih romskih gradenj pravočasno rešila v skladu z zakonodajo in pričakovanji prebivalcev," pravijo na MGRT.

Večina pri zasebniku

"Za rušenje so predvideni trije objekti, za kar se je občina inšpekciji zahvalila," pojasnjuje prebivalka romskega naselja Dobruška vas Lili Grm. Dodaja, da jim je župan obljubil, da bo našel rešitev, "a po drugi strani pravijo, da občina denarja za kaj takega nima. Naš dom sicer stoji na občinski zemlji, bolj bi me skrbelo, če bi bil na zemlji, ki je v lasti KZ Krka," še pravi Grmova. Na teh zemljiščih namreč živi večina izmed 300 Romov, ki so prijavljeni na dveh legalnih objektih v dveh bližnjih naseljih.

Selitev v drugo občino

Vodstvo KZ Krka je potrdilo, da so pred dvema tednoma na občino poslali dopis, v katerem razkrivajo, da imajo potencialnega kupca in da jim ponujajo nadomestna zemljišča, ki bi jih Romi ali občina lahko odkupili. "Potencialni kupec je avstrijsko podjetje, ki je do nas pristopilo prek nepremičninske agencije in išče zemljišče na relaciji Ljubljana–Zagreb. Kupili bi ga radi takoj, upamo, da si ne bodo premislili," pravi direktor KZ Krka Jure Vončina. Zemljišče, ki je zazidljivo, naj bi bilo vredno okoli 700 tisoč evrov. Kje naj bi bila nadomestna zemljišča, ne želijo razkriti. Jasno je le, da so v radiju okoli pet kilometrov iz Dobruške vasi, vendar ne v škocjanski občini, in da se strnjeno raztezajo na enem hektarju, kar je primerljivo z zemljiščem, ki ga Romi zasedajo zdaj. Po neuradnih informacijah sta takšni zemljišči v lasti KZ Krka dve: eno na Klevevžu v Občini Šmarješke Toplice, drugo pa v šentjernejski občini. V petek naj bi v naselje prišli tudi predstavniki Amnesty International ter romske skupnosti. Ti s prodajo niso seznanjeni.

Komentarjev 7
  • privat 10:38 02.junij 2013.

    romski problem ni rešila nobena civilizacija in rešitve ni! To so ljudje z gensko strukturo drugačni,bolj nasilni,......in kako to rešiti?? Enostavno se sociale ne sme dajati celo življenje!! Nekaj naj tudi oni sami prispevajo k skupni civilizaciji! Rabijo kanalizacijo?? Kupimo ...prikaži več jim lopate ,pokažimo jim kje je pesek ,pa naj kopljejo!! Ne pa samo da ležijo in razmišljajo kako do poklica "zbiratelj starega železa!

  • ik.hrovat 11:15 24.maj 2013.

    Kje pa je to? Edino v p.z.o m.t..ino gredo lahko potem.

  • 1111 16:18 23.maj 2013.

    in kadar bo prekipelo in bo hudo, kaj pa pol? ...pol pa bo policija, vojska...drek na kvadrat...sedaj je potrebno to rešit, a naj mi delamo za ta privesek????