Slovenija
5 ogledov

"Sem jaz, ki predstavljam silo"

Slavnostni govorec Blaž Kavčič je spomnil, da v današnjih dneh politiki primanjk Žurnal24 main
Rudolf Maister je pred 90 leti kolo zgodovine obrnil v drugo smer, kot so si želele velesile, je dejal predsednik DS Kavčič na proslavi pred Maistrovim praznikom.

General Rudolf Maister - Vojanov je pred 90 leti odločilno posegel v zgodovino, je na proslavi ob bližajočem se dnevu Rudolfa Maistra na Ravnah na Koroškem poudaril slavnostni govornik, predsednik državnega sveta, Blaž Kavčič.

V spomin na generala Maistra obeležujemo v Sloveniji dan Rudolfa Maistra kot državni praznik od leta 2005. Državna proslava je letos prvič potekala na Ravnah na Koroškem, kjer je v razstavišču Koroškega pokrajinskega muzeja na gradu na ogled tudi gostujoča razstava z naslovom Boji za severno slovensko mejo in general Rudolf Maister ter Boji za severno slovensko mejo na Koroškem in vloga nadporočnika Franja Malgaja.

Dodal je, da sta njegovo osebnost odlikovali globina duše in bliskovitost odločnega vojaškega delovanja.

Kavčič je dejal, da je aktualna politika zaradi domnevno "višjih" političnih interesov vladajočih režimov vse do slovenske osamosvojitve zmanjševala pomen in veličino Maistrovih dejanj in dejanj njegovih soborcev.

"S tem, ko smo 23. november razglasili za državni praznik, smo dali zasluženo priznanje odločilnim dogodkom ob koncu 1. svetovne vojne. Kolo zgodovine se je zaradi Maistra in njegovih borcev, njihovega poguma, odločnosti in predvsem nesebične ljubezni do slovenske zemlje in ljudi, zavrtelo v drugačno smer, kot so načrtovale velike sile, ki niso mislile na usodo malih narodov," je dejal Kavčič pred zbranim političnim vrhom, med katerimi so bili tudi predsednik države Danilo Türk, premier Borut Pahor in več ministrov ter parlamentarcev.

Nesporno dejstvo je, da je s tem, ko je Maister 23. novembra 1918 prevzel vojaško oblast v Mariboru, odprl možnosti za zavarovanje severne meje, za pridobitev dela Koroške in za združitev Prekmurja z matično domovino. Vse to je v slovenski narod vlilo novega nacionalnega upanja in okrepilo slovensko samozavest, je poudaril Kavčič.

"Slovenci smo upali, da bodo s padcem železne zavese, z našo vključitvijo v Nato in Evropsko zvezo nastopili boljši časi tudi za naše manjšine zunaj matice. Žal upanja v preteklih letih nismo podkrepili z bolj odločnim mednarodnim delovanjem, z notifikacijo podpisa avstrijske državne pogodbe, na primer," je opozoril Kavčič in dodal, da bi bil Maistrov duh samozavesti, občutljivosti in domoljubja potreben tudi v aktualnih političnih razmerah.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

"Sem jaz, ki predstavljam silo!"
Nocojšnjo proslavo je zasnoval režiser Igor Zupe, nastopajoči, med katerimi je bila večina s Koroške, pa so predstavljali zgodbo o sili meča, peresa in duha. Os proslave je predstavljal Maistrov stavek: "Sem jaz, ki predstavljam silo!", s katerim je Maister 29. novembra 1918 v Mariboru prisilil takratnega predsednika okrožnega sodišča, ki je bil postavljen s strani nemške Avstrije, da je vodstvo sodišča predal slovenskim sodnikom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.