Slovenija
29 ogledov

Semafor padle vlade: 15 zelenih, 7 rdečih

Pahor je gospodarstvenikom pokazal svoj semafor. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Pogled na semafor izvajanja izhodne strategije pokaže, da je zelenih luči 15, rdečih sedem, rumene pa so ob padcu vlade ostale štiri luči.

Vršilec dolžnosti premierja Borut Pahor je februarja lani predstavil semafor izvajanja izhodne strategije. Semafor kaže, v kateri fazi priprave so posamezni zakoni oziroma ukrepi.

Današnji pogled na semafor kaže, da je zelenih luči 15, rdečih (oziroma tistih, ki so po vladni metodologijo dobil rdečo ali sploh nobene luči) sedem, rumene pa so štiri. Ob tem je treba omeniti, da po vladni metodologiji rumeno luč "obdržijo" tudi zakoni, ki so jim volivci sicer pokazali rdečo luč. Rumena sta torej tudi zakona o malem delu ter zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

 

Ostaja še zdravstvena reforma

Na začetku postopkov so ostali štirje zakoni v okviru zdravstva, in sicer zakon o socialnovarstveni dejavnosti, zakon o zdravstveni dejavnosti, zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakon o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo.

Niti osnutka zakona ravno tako nista dočakala tudi predvideni zakon o delavnih razmerjih ter zakon o udeležbi delavcev pri dobičku, ki ga je vlada lani črtala iz svojega programa. Do medresorskega uskaljevanja je prišel zakon o podnebnih spremembah.

Zelenih petnajst

Vladi pa je uspelo do zelene luči spraviti 15 zakonov. Med njimi omenimo zakon o minimalni plači, zakon o socialnovarstvenih prejemkih, zakon o poroštvih Republike Slovenije za financiranje investicij gospodarskih družb, zakon o upravljanju kapitalskih naložb in zakon o urejanju trga dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.